MIP Francuske: Zabrinuti zbog pogoršanja političke krize u Crnoj Gori

"Da bi se napredovalo ka članstvu u EU, što je i dalje želja velike većine građana Crne Gore, politički akteri moraju pokazati ozbiljnost i uzdržati se od svake inicijative koja ugrožava vladavinu prava"

23148 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Francuska je zabrinuta zbog pogoršanja političke krize u Crnoj Gori, koja, kako se navodi u saopštenje Ministarstva inostranih poslova Francuske "podriva funkcionisanje demokratskih institucija zemlje i doprinosi usporavanju evropskih integracija".

"Konačno glasanje o posljednjim amandmanima na zakon o ovlašćenjima predsjednika države je suprotno mišljenju Venecijanske komisije, u nedostatku funkcionalnog Ustavnog suda. Da bi se napredovalo ka članstvu u EU, što je i dalje želja velike većine građana Crne Gore, politički akteri moraju pokazati ozbiljnost i uzdržati se od svake inicijative koja ugrožava vladavinu prava", navodi se u saopštenje objavljeno na sajtu Ministarstva inostranih poslova Francuske.

Francuska poziva sve političke aktere u Crnoj Gori da se angažuju u dijalogu:

"I traže kompromis povodom imenovanja sudija u Ustavnom sudu i na putu rješavanja aktuelnog političkog ćorsokaka, kako bi se nastavilo putem neophodnih reformi i približavanja EU", navodi se u saopštenju.

Bonus video: