Fajon: EU bi mogla razmatrati zaustavljanje pregovora ako ne napravite funkcionalne institucije

“Potrebno je, koliko sjutra, uspostaviti US. Dakle - imenovati četiri ustavne sudije. Očekujemo da će se ovog petka uspostaviti postupak za imenovanja četvoro sudija. Ovaj postupak morao bi da se završi najkasnije do kraja januara”, istakla je Fajon

59021 pregleda 129 komentar(a)
Fajon i Šalenberg, Foto: Luka Zeković
Fajon i Šalenberg, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.12.2022. 18:16h

Ako Crna Gora ne napravi funkcionalne institucije i ne izađe iz krize u vezi s Ustavnim sudom (US), Evropska unija (EU) mogla bi u januaru ili februaru razmatrati kako da zaustavi pregovarački proces - poručila danas iz Podgorice ministarka vanjskih poslova Slovenije, Tanja Fajon.

Ona je s austrijskim ministrom za evropske i međunarodne poslove Aleksanderom Šalenbergom boravila u Crnoj Gori, po mandatu visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja.

Oni su se sastali s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović i premijerom Dritanom Abazovićem.

Fajon je na presu sa Šalenbergom saopštila da su oni u Podgorici jer im je stalo do evropske budućnosti Crne Gore.

“Izabrati sudije US do kraja januara”

Kaže da su nedavna politička dešavanja u državi izazvala duboku krizu institucija i doprinijela usporavanju pristupnih pregovora. Situacija je, prema njenim riječima, jako zabrinjavajuća.

“Tokom razgovora s predsjednikom države, predsjednicom Skupštine i predsjednikom Vlade složili smo se da je krajnje vrijeme da se reaguje. Potrebno je, koliko sjutra, uspostaviti US. Dakle - imenovati četiri ustavne sudije. Očekujemo da će se ovog petka uspostaviti postupak za imenovanja četvoro sudija. Ovaj postupak morao bi da se završi najkasnije do kraja januara. To je ključno da se Crna Gora iskopa iz duboke institucionalne i najgore političke krize u nekoliko godina. Pritom, potpuno podržavamo ovu Vladu”, navela je.

Tanja Fajon
foto: Luka Zeković

Fajon je rekla da će EU, ako bude pokušaja formiranja nove vlade po spornim izmjenama Zakona o predsjedniku, ozbiljno razmotriti saradnju s tom vlašću.

“Jako je upitna promjena Zakona o predsjedniku. Znate stav Venecijanske komisije, nema US... Prvo treba da imamo efikasan, kompletan US”, dodala je.

Slovenačka ministarka ocijenila je da bi Crna Gora izborom nove vlasti po izmijenjenom zakonu rizikovala da izgubi povjerenje EU.

“Niko ne želi stopiranje procesa”

“To je vjerovatno najmanji rizik. Znate da je Crna Gora od početka pregovora s EU dobila skoro milijardu eura od fondova. Sad je u igri 30 miliona eura za energetiku. Ali nije sve u novcu... Znate da imamo i proces reverzibilnosti. To znači da ako Crna Gora ne napravi funkcionalne institucije, ako ne izađe iz institucionalne i političke krize s US, koji je urgentan, to znači da bi u Briselu mogli razmatrati u januaru ili februaru kako da se cijeli proces moguće i zaustavi. Onda znate svi kakve će biti posljedice. Niko ne želi to”, podvukla je.

Tanja Fajon
foto: Luka Zeković

Fajon je kazala i da će građani najviše ispaštati ako ih odgovorni političari ne budu slušali. Svako rješenje, kaže, treba iznaći u saglasnosti svih političkih aktera.

“US je urgentan. Bilo je nekoliko pokušaja. Očekujem i neki dogovor pred izbore, to je sljedeći korak koji je važan, ali treba pronaći konsenzus između svih stranaka. Bićemo tu da pomognemo... Izvještavaćemo visokom predstavniku i svim državama članicama o našoj posjeti. Iskreno, ozbiljna je situacija, alarm za buđenje je tu. Nadam se da smo bili uspješni, a ja sam nakon ovih današnjih sastanaka optimistična”, poručila je, dodajući da se može razumjeti da su ona i Šalenberg u Crnoj Gori “kao medijatori EU u ime Borelja”.

“Preporučujem da ne postupate po Zakonu o predsjedniku”

Šalenberg je kazao kako znaju da je izmijenjeni Zakon o predsjedniku “veoma upitan”. Prvo, kaže, treba da se ustanovi je li taj akt u skladu s Ustavom.

“Svima je jasno šta je u igri i gdje su najveći izazovi. Ovaj zakon je veoma upitan. Ako bi se nastavilo postupati po njemu prije uspostavljanja US i njegovog mišljenja o zakonu, to bi bilo jako loše i mogu samo da preporučim da to ne radite”, naglasio je.

Aleksander Šalenberg
foto: Luka Zeković

Šalenberg je saopšti da je Crna Gora bila uzor za region, ali da se sad vidi rastuća polarizacija i zastoj u ključnim reformskim pitanjima.

“Zato smo ovdje. Ovo je posjeta koja dolazi uz jasno upozorenje, ali i ohrabrenje koju donosimo u ime naših kolega. Želimo da ova država prevaziđe političku krizu i politički zastoj. Upozorenje je da ako se zastoj nastavi, Crna Gora rizikuje da propusti sljedeći korak na putu ka EU i da završi sa strane umjesto na tom putu”, naglasio je.

“Ne možemo nametati rješenja”

Kazao je kako su svi u Crnoj Gori veoma svjesni problema - od predsjednika, premijera, predsjednice Skupštine...

“Mi ne možemo nametati rješenja spolja. Ono mora da dođe iz ove države. Treba se postarati da institucije budu funkcionalne. Deprimirajuće je da nije postignut konsenzus o imenovanju četiri sudije US. Potpuno podržavamo trenutnu vlast koja stoji iza ideje da se pronađe rješenje ovog problema što prije. Nema vremena za gubljenje...”,istakao je.

Aleksander Šalenberg
foto: Luka Zeković

Fajon je navela da u EU nisu zaboravili na Zapadni Balkan (ZB), i da su u proteklom periodu slali značajne političke poruke, poput otvaranja pristupih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini (BiH), obezbjeđivanja bezviznog režima za građane Kosova.

“Želim da i Crna Gora ima svu podršku EU u vrijeme kad je teško zbog bezbjednosti, zbog rata... Crna Gora je najviše napredovala u pristupnim pregovorima i jasno vidimo budućnost naroda Crne Gore u EU. Vaša država je dugogodišnji nepokolebljivi saveznik Unije, potpuno usklađena s našom vanjskom politikom i aktivno angažovana u našoj podršci Ukrajini i mjerama protiv ruske agresije”, zaključila je Fajon.

Bonus video: