Šaranović: Amandmani rješenje za deblokadu u Podgorici

Amandmanima se predviđa da, ako konačni rezultati lokalnih izbora ne budu proglašeni u roku od 60 dana, prestaje mandat lokalnoj Skupštini. Taj rok od 60 dana, kako je rekao, u Podgorici ističe sjutra

22129 pregleda 12 komentar(a)
Bošnjak, Šaranović i Konatar, Foto: Željka Vučinić
Bošnjak, Šaranović i Konatar, Foto: Željka Vučinić

Poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović kazao je da bi, ako parlament usvoji amandmane na Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, to značilo da ako konačni rezultati lokalnih izbora ne budu proglašeni u roku od 60 dana, prestaje mandat lokalnoj Skupštini. Taj rok od 60 dana, kako je rekao, u Podgorici ističe sjutra.

On je na konferenciji za medije rekao da su amandmane podnijeli on, potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak i poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

Ako amandmani budu usvojeni, time bi mogla biti riješena kriza nastala zbog neproglašenja konačnih rezultata za odbornike u Skupštini Glavnog grada 23. oktobra.

Amandmanima se predviđa da ukoliko nadležna izborna komisija u jedinici lokalne samouprave u kojoj su izbori za odbornike održani 23. oktobra ove godine do dana stupanja na snagu ovog zakona ne utvrdi i ne objavi konačne rezultate izbora, da skupštini tekućeg saziva mandat prestaje po sili zakona danom stupanja na snagu zakona.

Predviđeno je i da Vlada svojim aktom konstatuje prestanak mandata lokalnom parlamentu i na predlog ministarstva imenuje Odbor povjerenika.

Amandmanom se predviđa da taj Odbor povjerenika obavlja funkciju Skupštine, do objavljivanja konačnih rezultata lokalnih izbora i konstituisanja nove Skupštine.

Tim amandmanom predsjednik Odbora povjerenika saziva prvu sjednicu novoizabrane Skupštine u roku od 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

"U cilju stvaranja uslova za nesmetano odvijanje izbornih procesa, ostvarivanja prava građana na lokalnu samoupravu, poštovanja Ustavom zajemčenog prava građana da biraju i budu birani, u slučaju kada nadležna izboma komisija ne utvrdi ili ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od dana održavanja izbora ovim amandmanom stvaraju se pretpostavke za debokladu procesa i potvrđivanje mandata novoizabranim odbornicima", navodi se u obrazloženju amandmana.

Na izborima u Podgorici održanim 23. oktobra, lista “Svi za naš grad”, koju je predvodio DPS, osvojila je 24 mandata, Pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko DF-a 11, Demokrate šest i Građanski pokret (GP) URA četiri. Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska su bez mandata.

PES, DF, Demokrate i GP URA počeli su pregovore o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS poslati u opoziciju u glavnom gradu nakon 24 godine.

“Ovi amandmani, ukoliko bi bili usvojeni, značili bi, da kada imamo vanredne okolnosti koje ne poznaje ni naš pravni sistem, a ni dosadašnja praksa, kada imate jasnu volju građana koja se izrazi na izborima, a jednom pravnom hajdučijom predstavnici određenih političkih partija -u ovom slučaju je to predstavnik DPS-a i njihov visoki funkcioner (Veselin ) Vukčević koji je predsjednik Izborne komisije Glavnog grada, odluči da u ime cjelokupne komisije da opstruira efektuiranje izborne volje građana na izborima”, kazao je Šaranović.

On je rekao da će Ivana Vukovića smijeniti odbornici novog saziva. Bošnjak je kazala da su amandmani bili najbolje da se deblokira situacija u Podgorici.

“Lažni gradonačelnik i uzurpator pozicije i dalje ne može da vjeruje da neće više biti na tom mjestu i srlja u neke odluke, prije svega, tamo gdje su pare. To je vrlo zanimljivo”, istakla je Bošnjak.

Ona je kazala da će uskoro imati formiranu novu vlast,kako su građani tražili. "Ovo je najlegitimniji način i očekujemo da se saga završi".

Konatar je rekao da je ovo jedini način da se razriješi situacija oko proglašenja rezultata izbora, pošto su se iscrpila sva pravna sredstva kojima su pokušali da dođu do proglašenja izbornih rezultata lokalnih izbora u Podgorici.

On je istakao da se amandmanima ne uvodi prinudna uprava u Podgorici, već precizira šta se dešava ako neko 60 dana, u ovom slučaju predsjednik izborne komisije Glavnog grada, neće da ispoštuje većinu članove IKGG, preporuke DIK-a i rezultate izbora.

Bonus video: