Rekord u posljednjih 10 godina: Za plate opštinarima u Budvi čak 7,3 miliona eura

Na plate zaposlenima 2021. isplaćeno je šest miliona eura i dodatnih 770 hiljada eura na ostala lična primanja. Dvije godine ranije, 2019. isplaćeno je na zarade 5,6 miliona eura, a dodatnih 729 hiljada eura na ostala lična primanja

14725 pregleda 16 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Ako je suditi po budžetu za narednu godinu, koji je prošao javnu raspravu, Opština Budva naredne godine ne misli na stezanje kaiša, barem što se tiče plata zaposlenima. Postignut je svojevrsni rekord ako se pogleda statistika u protekloj deceniji, pa će tokom 2023. na plate iz gradske kase otići čak 7.335.800 eura, nešto više od petine budžeta.

Prije deceniju za plate zaposlenima je izdvajano duplo manje.

Predlog budžeta za narednu godinu, koji je proklamovan kao razvojni, iznosiće 41,6 miliona eura, što je za 450 hiljada eura više nego što je prvobitno nacrtom bilo projektovano. Nakon javne rasprave jedna od stavki koja je povećana je iznos za zarade - čak za 190 hiljada eura.

Tako će naredne godine na bruto zarade i doprinose biti izdvojeno 6.462.800 eura, što je 190 hiljada više nego što je prvobitno nacrtom bilo predviđeno. Na stavku ostala lična primanja biće izdvojeno dodatnih 873 hiljade eura od kojih na jubilarne nagrade 17 hiljada, otpremnine 70 hiljada eura, zarade odbornicima 160 hiljada eura, dok na ostale naknade 625 hiljada eura.

Godinama se govori o što efikasnijoj lokalnoj administraciji i o smanjenju broja zaposlenih. Puna su usta gradskih čelnika bila i o racionalnoj potrošnji, jer Budva više od decenije važi za lokalnu upravu sa najvećim zaradama.

Ako se pogleda unazad deceniju, iz godine u godinu stavka na plate zaposlenima je rasla, da bi sa tri miliona eura u 2012. dostigla 6,4 miliona eura u 2023.

Tako je 2021. na plate zaposlenima isplaćeno šest miliona eura i dodatnih 770 hiljada eura na ostala lična primanja. Dvije godine ranije, 2019. isplaćeno je na zarade 5,6 miliona eura, a dodatnih 729 hiljada eura na ostala lična primanja.

Iako su predstavnici aktulelne vlasti nerijetko kritike upućivali kada su bili u opozicionim klupama na račun DPS-a dok je upravljao gradom upravo zbog milionskih stavki za zarade, od 2016. kada je DPS izgubio izbore, iznosi za plate radnicima su rapidno rasli iz godine u godinu.

Naime, 2015, kada je gradom upravljao DPS, na plate zaposlenima isplaćeno je 4,9 miliona eura, dok za ostala lična primanja 341 hiljadu eura. Prije deceniju, te 2012. kada je koalicija DPS-SDP imala apsolutnu vlast u gradu, na plate zaposlenima je izdvojeno “samo” 3,1 milion eura, i dodatnih 211 hiljada eura za ostala lična primanja.

”Vijesti” su prije pola godine objavile da je na platnom spisku u Opštini gotovo 600 zaposlenih, od kojih oko 450 stalno zaposlenih, 25 na ugovoru o djelu, a 135 je na ugovoru o privremeno-povremenom angažovanju.

U Opštini Budva je krajem 2016. kada je došlo do smjene vlasti bilo, prema zvaničnim podacima, zaposleno 336 stalno zaposlenih radnika, i na desetine onih na ugovoru o djelu.

U avgustu prošle godine tadašnji gradonačelnik Marko Carević je pozvao sve zainteresovane službenike i namještenike zaposlene u opštinskoj administraciji, ukoliko su zainteresovani za sporazumni prekid radnog odnosa, da u roku od 60 dana podnesu zahtjev.Opština odavno pokušava da smanji broj radnika, ali i pored ponuđenih otpremnina, malo ko se odlučuje da napusti lokalnu administraciju.

Skupština opštine je 2018. usvojila Odluku o otpremninama kojom je propisano da opštinski radnik ima pravo na otpremninu u slučaju proglašenja tehnološkim viškom i odlaska u penziju u visini od 10.000 eura, ukoliko ima od pet do 10 godina radnog staža, 13.000 sa radnim stažom od 10 do 20 godina, 16.000 ako ima više od 20 do 30 godina radnog staža i 20.000 preko 30 godina staža.

Više od četvrtine na bolovanjima, prosječno dva mjeseca

Opština Budva, osim po broju zaposlenih, rekorder je i po broju radnika koji koriste bolovanja. “Vijesti” su ranije objavile da je više od četvrtine zaposlenih u Opštini Budva prošle godine bilo na bolovanju - od 308 stalno zaposlenih u lokalnoj administraciji, 82 je odsustvovalo s posla ukupno 5.346 dana.

U prošlogodišnjem izvještaju Sekretarijata za lokalnu samoupravu je navedeno da su prosječno radnici lokalne uprave zbog bolovanja odsustvovali čak 65 dana, više od dva mjeseca.

Ako se uzme ukupan broj zaposlenih, proizilazi da je svaki radnik prošle godine bio čak 17 dana na bolovanju, time se nastavlja neslavna praksa po kojoj je Opština Budva prepoznata godinama unazad da se nekontrolisano koriste bolovanja.

Opština Budva je prijavila inspekciji Ministarstva zdravlja da se izvrši kontrola izdatih bolovanja od strane Doma zdravlja, jer više od 20 radnika je odsustvovalo više mjeseci, donoseći doznake sa sumnjivim dijagnozama.

Bonus video: