DF nije podržao amandmane na Predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi

Slaven Radunović je poručio da će DF ipak glasati za amandmane na plenumu, jer ne žele da ostave "ni trun sumnje da imaju zadnje namjere"

62578 pregleda 62 komentar(a)
Radunović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Radunović (arhiva), Foto: Luka Zeković

Poslanici Demokratskog fronta (DF) nijesu danas na sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu podržali amandmane na Predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno rješenje krize u Podgorici.

Za amandmane su glasala dva člana Odbora iz Demokratske Crne Gore i CIVIS-a, protiv je bio Boris Mugoša (SD), dok je pet članova Odbora iz DF-a, SNP-a i PzP-a bilo uzdržano.

Potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak i poslanici Demokrata Danilo Šaranović i Građanskog pokreta URA Miloš Konatar su predali juče u skupštinsku proceduru amandmane, kojima je predviđeno da, ukoliko nadležna izborna komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od njihovog održavanja, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona. Šaranović je juče na konferenciji za novinare rekao da taj rok od 60 dana u Podgorici ističe danas.

Slaven Radunović (DF) je na sjednici Odbora zatražio da se amandmani povuku „u svjetlu novih činjenica“ i odluke Ustavnog odbora da se raspiše novi konkurs za sudije Ustavnog suda.

„U svjetlu novih činjenica da je Ustavni odbor odlučio da raspiše konkurs i rok za prijave ističe rok 10. januara, do 20. januara možemo da izaberemo sudije Ustavnog suda koji treba da riješe žalbe podnijete na izborni proces. To pitanje će na ovaj način biti brže riješeno, nego primjenom ove norme“, rekao je Radunović.

Objasnio je da treba odraditi nekoliko radnji, a praktično je deset neradnih dana.

„Zakonsko rješenje je i na dosta klizavom pravnom terenu, bilo je dosta poređenja sa izmjenama Zakona o predsjedniku, međutim to su različite stvari. Kada je Zakon o predsjedniku u pitanju, tu se siledžijskim ponašanjem predsjendika onemogućila Skupština da vrši nadležnost, a to je da bira vladu. U ovom slučaju je formalni razlog nedostatak kvoruma Ustavnog suda, koji ćemo očigledno imati oko 20. januara i mislim da ne treba da ulazimo u bilo kakvu sivu zonu, strah me je da time ne bismo zakomplikovali stvari“, rekao je Radunović.

Povezani članci

23. Decembar 2022.

Do vlasti preko prinudne uprave

U slučaju, kako je dodao, da se ne izaberu sudije 20. januara, mogu sazvati vanrednu sjednicu Skupštinu sa tačkom izmjene i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

Jedan od predlagača amandmana, Danilo Šaranović (Demokrate) je rekao da nema minimalnu dozu da će doći do izbora sudija Ustavnog suda.

„Nijesam veliki optimista, izbjegavao bih svaki vid političkog djelovanja koji ukjlučuje davanje blanko povjerenja njima. Tu sam da u mjeri mogućeg smanjujemo distance između jedne i druge strane parlamenta, ali imajući u vodi prethodno političko iskustvo i važeću praksu, vrlo sam nepovjerljiv. Ako visoki funkcioneri ove partije u Glavnom gradu nemaju nikakav problem da kažu da se vrši pritisak na predsjednika Izborne komisije da učini krivično djelo ako sazove sjednicu, onda možete misliti koliko ta politička domišljatost može da ide u nedogled ne bi li zaštiti svoj politički interes kršenjem Ustava i bilo kog zakona", naveo je Šaranović.

Radunović je kazao da uopšte ne vjeruje DPS-u i da im nikad nije vjerovao.

„Ne vjerujem njima, ali vjerujem njihovom popuštanju pod pritiskom Zapada, koji neće moći da izdrže. Ako se to ne bi desilo, mi možemo sljedećeg dana da sazovemo sjednicu i izglasamo ovo“, rekao je.

Poručio je da će DF ipak glasati za amandmane na plenumu, jer ne žele da ostave "ni trun sumnje da imaju zadnje namjere".

Bonus video: