U Skupštini završena rasprava o tome da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav

U Predlogu se navodi da je Đukanović povrijedio Ustav jer nije predložio mandatara, iako mu je to ustavna obaveza i na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu

25566 pregleda 29 komentar(a)
Sa današnje sjednice Skupštine, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore
Sa današnje sjednice Skupštine, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore
Ažurirano: 23.12.2022. 17:41h

U Skupštini je večeras završena rasprava o Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.

O tom predlogu će se poslanici izjasniti naknadno.

Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav podnio je 41 poslanik parlamentarne većine.

U Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, kojeg su potpisali poslanici većine, se navodi da je Đukanović povrijedio Ustav jer nije predložio mandatara, iako mu je to ustavna obaveza i na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu.

Opozicija nije prisustvovala raspravi.

Predlog je u Skupštini obrazložio Slaven Radunović (DF).

Kazao je da je odluka Đukanovića da ne da mandat Miodragu Lekiću (Demos) izazvao domino efekat i doveo Crnu Goru u veliku krizu, koja je u međuvremenu izgubila i funkcionalni Ustavni sud.

"Onda je Đukanović u svojstvu predsjednika DPS-a onemogućio da se izaberu sudije Ustavnog suda, kako bi produbio krizu u Crnoj Gori. Zbog toga smatram da je neophodno da se usvoji ova inicijativa u parlamentu i da se Ustavni sud, čim bude u punom sastavu, izjasni o njoj. Svjestan sam da čim dođe ova inicijativa na red da se o njoj izjasni ustavni sud, da će isteći mandat predsjedniku, ali je vrlo bitno iz simboiličkih razloga da se vidi da je povrijedio Ustav i da on stoji iza čitave trenutne ustavne krize. Ovo je, ja bih rekao, krivično djelovanje u produženom roku, na različite načine", kazao je Radunović.

Naveo je da je jasna namjera od prvog momenta da se onemogući pobjednicima izbora iz avgusta 2020. da preuzmu vlast.

Dragan Vukić (SNP) rekao je da nije srušena Vlada Dritana Abazovića, ne bi danas došli u ovu situaciju.

"Ali svršenom poslu nema mane i idemo dalje. Đukanović je definitivno prekršio Ustav, zato što nije dao mandat Lekiću i nije pozvao na konsultacije sve parlamentrane partije. Namjerno je htio da krši Ustav".

Kazao je i da je kršio Ustav kada je pozvao da se spriječi ustoličenje mitropolita Joanikija u septembru 2021.

"Tražio je otpor i pozvao da se ne ustoliči mitropolit Joanikije. Ali on je predsjednik svih građana i nema pravo na to. Toj tiraniji moramo da stanemo na kraj. A akako ćemo da stanemo? Jednom ovakvom inicijativom", ocijenio je Vukić.

Srđan Pavićević (CIVIS) rekao je da misli da je tehnička greška to što nije pozvao sve predstavnike parlamentarnih većine i tu grešku nastoji da prikrije autoritetom, a li je "činjenica da prestup postoji" i da neko blokira politički život u Crnoj Gori.

Smatra da Đukanoviću odgovara status kvo, jer konstatuje da je njegova popularnost i popularnost njegove partije opada i da za taj status kvo optuži nepostojanje Ustavnog suda.

Radunović: Sve rađeno za jednog čovjeka

Slaven Radunović je kazao da sve to prati "mašinerija za galamu" raznih "plaćenih" analitičara, NVO, stranih političara, što iz regiona što iz EU.

"Klasični plaćenici, na spisku platnom, mjesečnom, koji su ovdje dočekivani kao kraljevi, hoteli su nazivali po njima da bi im ukazali posebnu čast. Sve je rađeno za jednog čovjeka i njegovo društvo. Tako danas imate nekadašnji državni list Pobjedu, koja je prvo upropaštena ekonomski od strane režima, a zatim kupljena od dijela prijatelja Đukanovića i sa autoritetom novina koja izlazi 70 godina brutalno radi za mafijaški režim, koji je bio na vlasti do skoro. Ne samo Pobjeda, ima ih još, ali sam uzeo taj primjer", kazao je Radunović.

Zato, kako je dodao, kad dođe mišljenje Venecijanske komisije, koje je vrlo, iz ugla onih prijateljski nastrojenih prema Crnoj Gori, mnogo gore za Đukanovića nego za ovu većinu, sve se okreće naopako jer postoji sistem koji nije demontiran.

"Tu moram da ukažem na Dritana Abazovića, Vladimira Jokovića, da ne pominjem one iz prve vlade koji su bili vrlo nježni u obračunu sa takvim protivnikom. Mi ovdje ne pričamo o protivničkoj stranci u švedskom parlamentu ili luksemburškom, pričamo o mafiokratiji, hobotnici prema kojoj moramo svi zajedno da pokažemo zube", naveo je.

Dodao je da se došlo u situaciju da svaka "šuša i maruša", analitičar iz Slovenije i Beograda, da procjenjuje je li većina u parlamentu Crne Gore prekršila Ustav.

"Nemamo pravo da budemo kukavice, ne smijemo da popustimo, moramo da izaberemo vladu i završimo posao koji je pred nama i za koji smo dobili ovlašćenje od naroda Crne Gore. Hvala svim prijateljima iz inostranstva, vrlo je lako danas povući liniju između onih koji su zaista prijatelji, koji daju savjete i koji nas upozoravaju i onih koji su se brutalno stavili na stranu našeg dojučerašnjeg diktatora", rekao je Radunović.

Dodao je da nijesu svi "cvjećke" u međunarodnoj zajednici, da je potpredsjednica Evropskog parlamenta uhapšena zbog korupcije, da su "mnogi od tih ljudi" vrlo često u centru korupcionaških afera u svojim zemljama.

Pavićević je kazao da sve ovo što je urađeno za dvije godine daje im snagu, često su bili neshvaćeni. ali smatraju da su bili za neke stvari u pravu.

"Plašili smo se ovoga što se sad dešava. Dešava se scenario ušančenosti i strahovitih konfrontacija, koje mogu da se pretvore u sukobe u svakom momentu. Dovoljno je da neko u svom nervnom rastrojstvu popusti i da se sve pretvori u sukob", naveo je.

Radulović: Onaj ko je isisavao krv Crne Gore, postao najveći dobrotvor

Branko Radulović (PzP) pitao je je li toliko izvitoperana Crna Gora da je lopov postao čovjek i "onaj ko joj je isisavao krv", postao najveći dobrotvor.

Podsjetio je da su sa protesta Ima nas tražili da se "oslobodi tužilaštvo".

"Gledam tog mladog čovjek koji stoji ispred tužilaštva i pitam se da li on sebe gleda u ogledalu ili kroz ogledalo, da li je normalan".

Poručio je da je kriva većina za sadašnje stanje, jer nije imala dovoljno snage ni solidarnosti da odgovori na kvalitetan način i da izvrši demontažu i tranziciju ka održivom društvu.

Pitao je postoji li ijedan član Ustava kojeg predsjednik nije prekršio.

"Da li je Đukanović dostojan da bude predsjednik države?...Nema što nijesmo nudili na sastancima i on je nogom sve razbio. Nema nam druge, ili da se saberemo ili da idemo kući", poručio je.

Dodao je da je Đukanović "kamen o vratu" Crnoj Gori.

Rekao je da nijedna vlada ne može bez DF-a jer ima veliko utemeljenje i "laž je da im komanduje neko iz Rusije ili Beograda".

Kazao je da će potpisi za Lekića biti u ponedjeljak i, ako neće Đukanović, onda da oni u parlamentu izaberu novu vladu.

Rekao je i da je jedna poslanica opozicije nudila na sastancima parlamentarnih partija leks specijalis za koncentracionu vladu, ali je na posljednjem sastanku promijenila stav zbog Đukanovića.

Koprivica: Posljedice protivustavnog djelovanja rušenje sistema podjele vlasti

Momo Koprivica (Demokrate) kazao je da je van svake sumnje da je Đukanović grubo pogazio Ustav.

"Posljedice tog njegovog protivustavnog djelovanja su rušenje sistema podjele vlasti, potkopavanje sistema parlamentarne demokratije, ali je uz sve to proizveo ozbiljnu ustavnu krizu sa ciljem da stvori ambijent oštrih političkih konfrontacija, političkih polarizacija, da bi onda ekstremizacijom sopstvene partije, sopstvenog diskursa, i političkog djelovanja protestujući na ulicima, što je svakako legitimno, pokušao da stvori privid sopstvene snage i opstanka na političkoj sceni nakon izbora, kad je sasvim jasno bilo da je ta partija na istorijskoj i političkoj nizbrdici".

Dodao je da je u želji da zaštiti sebe i svoju partiju kao i podržavaoce, "satelite u Skupštini", gurnuo ih je više puta da se u pravno-političkom smislu "ofiraju".

"Danas govore o ustavnosti upravo oni koji su ne tako davno, uprkos našim upozorenjima, donijeli zakon o odlaganju izbora...To je utvrdio i Ustavni sud".

Podsjetio je i na situaciju u Glavnom gradu i Pljevljima gdje se ne može obaviti tranzicija vlasti, ocjenjujući da je to razlog što se ne bira Ustavni sud.

"Drugi razlog je strah Đukanovića od ove inicijative", kazao je Koprivica.

Bonus video: