Živković: Jedan od četiri kandidata za sudije US da bude iz reda manjina

DPS pozvao sve političke aktere da se utvrdi metodologija izbora sudija US, da odrede četvoro kandidata za sudije i da se definiše datum vanrednih parlamentarnih izbora

22548 pregleda 92 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, poručio je danas iz parlamenta da su sinoć usvojene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi nastavak urušavanja pravnog poretka.

"Nema dileme, ako se nastavi ovakvo djelovanje parlamentarne većine, Crna Gora će ući u ozbiljan rizik da se zaustave pregovori s Evropskom unijom (EU). Na djelu je izdaja i prodaja nacionalnih interesa Crne Gore", rekao je on na pres-konferenciji u Skupštini.

Živković je ocijenio da se Crna Gora nalazi u stanju bezvlašća zbog, kako je naveo, antievropske parlamentarne većine.

"Ta koalicija odabrala je ovakav put političkog djelovanja, koji je suprotstavljen Ustavu. Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi nastavak su urušavanja pravnog poretka države. Premijera (Dritana Abazovića) ne zabrinjava što se Crna Gora nalazi van evropskih tokova, i on radi na tome da Crna Gora bude van EU", dodao je.

Šef kluba DPS-a rekao je da je "kolovođa svega" Demokratski front (DF).

"Imamo evropski blok na jednoj strani, a na drugoj je antievropski. Izmjenama zakona žele da na silu preuzmu vlast u lokalnim samoupravama, bez proglašenja konačnih rezultata", tvrdi Živković.

On je istakao da "nekontrolisana većina" pokušava da kroz antisistemska rješenja formira paralelni pravni poredak i ostvari partijske interese koji su suprotni državnim.

"Jedino i najadekvatnije rješenje za izlazak iz trenutne političke krize, političke nestabilnosti koja nas svakog dana udaljava od EU, jeste izbor četvoro sudija Ustavnog suda (US) i vanredni izbori. Sve drugo je suprotno željama građana", dodao je.

Poslanik DPS-a tvrdi da aktuelna većina definitivno radi suprotno interesima 75 odsto građana koji podržavaju članstvo u EU.

On je pozvao sve političke aktere da se utvrdi metodologija izbora sudija US, da odrede četvoro kandidata za sudije i da se definiše datum vanrednih parlamentarnih izbora.

Naveo je da je juče održan Kolegijum predsjednice Skupštine, i da je na njemu zaključeno da bi što prije trebalo definisati metodologiju izbora sudija.

"Ono što jeste sad s velikim stepenom sigurnosti tačno, jeste da će jedan od četiri kandidata (za sudije) biti iz reda manje zastupljenog naroda, onako kako je to propisao Zakon o Ustavnom sudu. O svemu ostalom moramo naknadno razgovarati", podvukao je Živković.

Kazao je, između ostalog, i da DPS ima interesovanje prema radu skupštinskog Ustavnog odbora, i da će, ako dođe do konsenzusa na tom radnom tijelu, učestvovati u radu plenuma.

Govoreći o formiranju nove vlade, koja se najavljuje, Živković je naveo da je jedan od lidera DF-a Milan Knežević "dao najbolju kvalifikaciju" tog procesa, rekavši da je to "oživljavanje mrtvaca".

"Zar bilo ko misli da se sada, na bazi onakvog zakonskog rješenja (izmjena Zakona o predsjedniku), može formirati većina koja bi vodila Crnu Goru putem prosperiteta. Ako bi se takva vlada formirala, ubrzo bi neko podnio inicijativu da joj se izglasa nepovjerenje", konstatovao je Živković.

Poslanik DPS-a je poručio da će ta stranka biti podrška pokretu "Ima nas", koji je organizavo protest zbog izmjena Zakona o predsjedniku.

"Bićemo podrška takvom vidu djelovanja, mirno i demokratski", rekao je.

Upitan u kom roku će biti održani neposredni izbori za predsjednika DPS-a, koji je trebalo da budu sprovedeni do 24. janara, ali je odlukom Glavnog odbora stranke to odgođeno, Živković je rekao da su na partijskim organima razgovarali o tome.

Neposredni izbor je, kako je kazao, složen proces, koji podrazumijeva kontrolu radu opštinskih organizacija kroz proces reevidencije članstva.

"Vjerujem da smo jedini politički subjekt, ajde da kažem na ovim prostorima, koji se odlučio za ovakav vid izbora čelnih ljudi u partiji. Odlučili smo da je zbog predsjedničkih izbora i vjerovatno vanrednih parlamentarnih, te zbog složenosti tih procesa važno da imamo partijsku organizaciju koja će biti pripremljena za sve te izbore, i da ipak sačekamo s održavenjem tih (stranačkih) izbora za neki naredni period. Svakako ćete dobiti tu informaciju u narednom periodu", zaključio je.

Bonus video: