NSD Andrijevica bojkotuje parlament do definisanja novog sporazuma

Opštinski odbor te partije će, kako su kazali, na sjednici lokalne skupštine koja će se održati u četvrtak, glasati za Predlog odluke o budžetu opštine, kao i za izbor direktora Centra za kulturu i sport

7315 pregleda 3 komentar(a)
Andrijevica, Foto: Tufik Softić
Andrijevica, Foto: Tufik Softić

Andrijevački odbor Nove srpske demokratije (NSD) bojkotovaće rad lokalnog parlamenta, iskazujući na taj način, kako kažu, protest zbog jednostranih poteza predsjednika opštine.

Tu odluku su donijeli jer je predsjednik njihovog odbora u tom gradu Vesko Raketić smijenjen sa funkcije potpredsjednika opštine glasovima odbornika opozicionih DPS-a i SD-a, te jednog odbornika vladajućih Demokrata Bogdana Mijovića.

Predsjednik NSD-a Andrija Mandić je danas održao sastanak sa rukovodstvom i odborničkim klubom Opštinskog odbora NSD Andrijevica na kome je predloženo rešenje za političku krizu u tom gradu.

Kako se navodi u saopštenju, zajednički je zaključeno da svi pobjednici lokalnih izbora od 2020. godine (Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Demokrate Crne Gore) "ni po koju cijenu ne smiju dozvoliti povratak na vlast pripadnika bivšeg režima koji su unazadili jednu od najljepših opština na sjeveru Crne Gore".

"U tom kontekstu, sve buduće odluke naših opštinskih organa biće u funkciji naroda koji je vlastitom voljom izabrao da novu vlast formiraju Demokratski front, SNP i Demokratska Crna Gora", saopštili su iz te partije.

Dodaju da je dogovoreno da će Mandić u razgovorima sa predsjednikom SNP-a i rukovodstvima opštinskih odbora ovih stranaka u Andrijevici uraditi "sve što je u njegovoj moći da dođe do potpisivanja novog koalicionog sporazuma".

"Vjerujemo da će predsjednik Mandić u razgovoru sa predsjednikom Demokratske Crne Gore riješiti i pitanje njihovog odbornika koji, takođe, nije poštovao koalicioni sporazum, već glasao zajedno sa DPS-om za razrešenje potpredsjednika opštine Veselina Raketića, koji je i predsjednik opštinskog odbora NSD. Time bi se otklonili postojeći problemi i regulisala sva pitanja vezana za dalje djelovanje lokalne vlasti, prvenstveno rukovođeni interesom Andrijevčana i budućnošću ove opštine", piše u saopštenju.

Poručili su i da očekuju da se novi sporazum zaključi u kratkom roku, a da do njegovog potpisivanja klub odbornika neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta.

"Koji je svojim odlukama, a uz pomoć odbornika DPS-a i jednog odbornika Demokrata, veoma poremetio funkcionisanje naše vlasti u ovom gradu", saopštili su oni.

NSD Andrijevica će, kako su kazali, na sjednici lokalne skupštine koja će se održati u četvrtak, glasati za Predlog odluke o budžetu opštine, kao i za izbor direktora Centra za kulturu i sport.

Iz NSD-a je saopšteno da iako nije bilo konsultacija sa Demokratskim frontom oko izrade novog budžeta, niti su usvojeni njihovi predlozi sa javne rasprave, odbornici njihovog političkog saveza će podržati budžet Andrijevice, "prevashodno zbog interesa građana ovog grada i njihovih redovnih potreba".

Bonus video: