Kovačević: Stabilizacija finansija, nova radna mjesta i infrastrukturni projekti obilježili 2022. u Nikšiću

"Došao je novi ruski investitor Beluga, svjetski brend votke koja će se naredne godine proizvoditi u našem gradu, i oni planiraju da zaposle 300 naših sugrađana. U toku su pregovori sa kompanijama Big i Lidl, a Vajkiki će otvoriti 50 novih radnih mjesta"

8027 pregleda 15 komentar(a)
Sa današnje konferencije, Foto: Opština Nikšić
Sa današnje konferencije, Foto: Opština Nikšić

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević organizovao je godišnju konferenciju za novinare na kojoj je zajedno sa predsjednikom Skupštine opštine (SO) Nemanjom Vukovićem, rukovodiocima službi, javnih preduzeća i ustanova, predstavio rezultate rada lokalne samouprave u godini koja je na izmaku i najavio planove za narednu.

„Ono što je obilježilo ovu godinu jeste stabilizacija finansija. U prvo pola godine smo imali veće primitke za 3,8 miliona evra u odnosu na 2021. godinu. Novčana sredstva su bila veća za 3,7 miliona u odnosu na isti period prošle godine. Ono što je za nas najvažnije, što je i zvanična statistika potvrdila, jeste da je od juna 2021. godine do juna 2022. godine u Nikšiću zaposleno skoro 3 000 ljudi. Od toga najviše zasluga nosi projekat EPCG Solar 300+ i 500+ i nova firma Solar gradnja, gdje je 300 mjesta otvoreno samo za Nikšićane. Zatim smo imali projekat ’Zajedno od znanja do posla’, gdje su 62 osobe usavršavane, od koji je 35 lica dobilo posao na duži period“, istakao je Kovačević.

Nova radna mjesta, prema njegovim riječima, biće otvorena dolaskom novih investitora.

„Došao je novi ruski investitor Beluga, svjetski brend votke koja će se naredne godine proizvoditi u našem gradu, i oni planiraju da zaposle 300 naših sugrađana. U toku su pregovori sa kompanijama Big i Lidl, a Vajkiki će otvoriti 50 novih radnih mjesta“, kazao je predsjednik Opštine.

Podsjetio je da su pomogli radnicima Metalca, kao i da će konačno biti riješen problema Željezare.

Pohvalio se brojnim infrastrukturnim projektima, poput rekonstruisanog kvarta u Vučedolskoj ulici, parkom na Krupcu, novim parketom i rekonstruisanim terenom za mali fudbal u Sportskom centru, rekonstruisanom fasadom solitera kod Autobuske stanice, asfaltiranjem preko 150 putnih pravaca u 26 mjesnih zajednica i najavio da će sa započetim projektima nastaviti i u narednoj godini.

Marko Kovačević
foto: Opština Nikšić

„Započeli smo izgradnju zgrade za RTVNK u Domu revolucije, rekonstrukciju kvarta u Grudskoj mahali, počeli su radovi u ulicama Širokoj i Živka Nikolića, izdata je građevinska dozvola za početak radova na Vatrogasnom domu, od naredne godine počinju radovi na adaptaciji led rasvjete na teritoriji čitave opštine...“, kazao je Kovačević

Predsjednik SO Nemanja Vuković kazao je da kada imate „veliki rad, čiste ruke, poštene namjere, kada radite i kada ste fokusirani na dobro građana i dobro grada, onda ni rezultati ne mogu izostati“.

„Mnogo je urađeno u protekloj godini. Vidjeli ste 11 dinamičnih sjednica Skupštine, brojne odluke koje su donesene, dva budžeta, naročito ovaj posljednji, koji je izuzetno dobar i kvalitetan, a opet budžet sa kojim se niko od nas nije hvalio niti ga nazivao najboljim u istoriji jer svi težimo boljem. Svi težimo da u ovom mandatu uradimo najviše što se može uraditi za naš grad i naše sugrađane“, istakao je Vuković.

Rekao je da su uložili veliki trud i rad da se riješe ključni problemi, a to su nezaposlenost i deponija Mislov do.

„Deponija svih ovih godina tišti naš grad, a mi smo taj problem poslije 18 godina krenuli da rješavamo. Molim naše sugrađane za razumijevanje, jer zaista nije lako suočiti se sa svim problemima i sve probleme riješiti za samo godinu i po dana. Ono što mogu da obećam i da garantujem u ime svih nas jeste da rad, trud i posvećenost definitivno neće izostati, jer smo spremni da uložimo i posljednji atom snage kako bismo uspjeli da Nikšiću vratimo dobri duh po kojem je prepoznat i da mu vratimo onaj stari sjaj“, rekao je predsjednik SO.

Prema njegovim riječima, drže se onoga što su uoči izbora govorili i obećavali građanima i rade na tome da data obećanja ispune.

„Svi zajedno, timski, i to je ono što odlikuje ovu garnituru u lokalnoj samoupravi – želimo da ispunimo svako predizborno obećanje, bez obzira iz koje partije je predložen amandman. Nikšić će u narednoj godini biti jedno veliko gradilište. Nastavićemo zajedno da radimo kako bi Nikšić postao bolje mjesto za život i kako bismo unaprijedili kvalitet života naših sugrađana“, poručio je Vuković.

Istakao je odličnu saradnju sa svim predstavnicima vjerskih zajednica i želju da sačuvaju multietnički i multikonfesionalni sklad u našem gradu.

Bonus video: