Cungu: Podržaćemo kandidata DPS-a ako poštuju dogovor

Pitanje je usko vezano sa koalicionim sporazumom i realizacijom njegovih odredbi, smatra predsjednik Force
87 pregleda 3 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Savo Prelević
Nazif Cungu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2017. 19:52h

Predsjednik Force Nazif Cungu rekao je da će eventualna podrška te partije predsjedničkom kandidatu Demokratske partije socijalista (DPS) zavisiti od realizovanja koalicionog sporazuma na državnom nivou. Upitan da li bi, zbog ustupanja mjesta predsjednika Opštine Forci i prolongiranja izbora u Ulcinju, DPS mogao da traži podršku Force na predsjedničkim izborima, Cungu je rekao da predsjednički izbori nijesu dio koalicionog sporazuma.

“Forca još nema zvanični stav po tom pitanju. Razumije se da je ovo pitanje usko povezano sa koalicionim sporazumom i realizacijom odredbi sporazuma sa našim saveznicima. Kada za to dođe vrijeme, partijske strukture će analizirati saradnju unutar koalicije i na osnovu toga zauzeti zajednički stav u vezi sa predsjedničkim izborima”, kazao je Cungu u razgovoru za “Vijesti”.

Lider Force je prošle godine izabran za predsjednika Opštine, iako je DPS imao najviše osvojenih mandata. Iako vlast u Ulcinju čine albanske partije i DPS, opštinski odbor vladajuće partije nedavno je tražio raspisivanje izbora u novembru kako bi se time riješila politička kriza u tom gradu. Iako su na tome insistirale i neke albanske stranke, odlučeno je da se lokalni parlament ne raspušta do isteka mandata u februaru.

Komentarišući dešavanja u ulcinjskoj vlasti, Cungu je kazao da mu nije komotno u koaliciji sa Demokratskom partijom (DP) Fatmira Đeke. On tvrdi da je taj politički savez bio nužan, ali nije brak iz ljubavi dvije strane.

“Nemam ništa lično sa Đekom. Naša različita viđenja su sasvim profesionalne i političke prirode. Ne osjećam se komotno zato što je Forca sasvim različita od Demokratske partije. Mi imamo potpuno drugačiji program, drugačje viđenje i pristup radu i politici” , kazao je Cungu.

On je istakao da je za Forcu veoma važno da u centru pažnje bude postavljen građanin i da se gradskom upravom rukovodi pošteno i u potpunom skladu sa zakonom

“Da se što više postaramo da se poboljša stanje budžeta Opštine, da se izbjegnu zloupotrebe i ranije loše upravljanje. Pa ipak, koalicije su često sporazumi uslovljeni političkim okolnostima kao i voljom naroda i nijesu brak iz ljubavi dvije različite strane”, kazao je Cungu.

Na pitanje da li u Forci postoji više frakcija koje se bore za prevlast u partiji, kako se špekuliše u dijelu javnosti, Cungu je rekao da u partiji nema nikakvih podjela.

“Naša partija ima unutarstranačku koheziju. Mi smo, naravno, moderna partija sa unutarpartijskom demokratijom, gdje se debata i alternativna mišljenja ne ometaju već i podstiču. Ali što se tiče unutrašnje strukture, mi imamo snažno jedinstvo i nije slučajnost što i nakon deset godina nijesmo imali nijedan raskol, dok su sve druge albanske partije doživjele podjele”, tvrdi Cungu.

On je potvrdio da će Forca na lokalne izbore u Ulcinju početkom naredne godine izaći u koaliciji.

“Mi već imamo koaliciju na državnom nivou “Albanci odlučno”, u kojoj su i Demokratska unija Albanaca (DUA) i Albanska alternativa (AA), i to je odličan primjer međusobne saradnje. Vizija Force je saradnja i dijalog i uspostavljanje saveza i sa drugim albanskim partijama. Usitnjavanje albanskog biračkog tijela na više izbornih lista koje se takmiče jedna protiv druge je vidno oslabilo našu izbornu snagu. Zato danas imamo samo jednog poslanika, a mogli smo imati i tri, zajedničkim nastupom”, konstatovao je on.

Na pitanje očekuje li da u narednom mandatu nastavi da vodi gradsku upravu, Cungu je rekao da bi sa zadovoljstvom prihvatio još jedan mandat na mjestu predsjednika Opštine, jer stanje u lokalnoj upravi, kako je kazao, bolje nego kada je preuzeo mandat.

“Došlo je do oporavka budžeta, zaustavili smo zloupotrebe i obezbijedili dobar dio zaostalih plata. Obezbjedili smo takođe važna infrastrukturna investiciona ulaganja i obavili na vrijeme mnoge pripremne radnje koje su omogućile veoma uspješnu turističku sezonu u Ulcinju”, kazao je Cungu, navodeći da je on “na čelu jedne partije koja ima unutrašnje demokratsko ustrojstvo, pa će odluku o tome da li ću se ponovo kandidovati ili ne, donijeti partijeske strukture Force kada za to dođe vrijeme”.

Problem Valdanosa smo sa lokalnog digli na državni nivo

Upitan zbog čega u javnim istupima više ne pominje problem Valdanosa, Cungu je podsjetio da je njegova partija to pitanje izdigla sa lokalnog na državni nivo. Dodao je i da je to pitanje jedno od stubova programa Force i da on nikada neće odustati od rješenja tog problema.

“Ne samo što smo podigli senzibilitet za ovo pitanje, nego smo postigli i saglasnost i obezbjedili usvajanje Prostornog plana opstine Ulcinj po zahtjevima građana postavljajući Maslinadu u zaštićenu zonu zajedno sa Solanom. Pitanje Valdanosa je bilo jedno od najvažnijih pitanja u Sporazumu o vladajućoj koaliciji sa DPS-om kao što je bilo i pitanje samostalne opštine Tuzi. Mi očekujemo od aktuelne većine u kojoj participiramo, postizanje konačnog rješenja za Valdanos i vjerujemo da je to moguće”, ocijenio je Cungu.

Bonus video: