Meša Adrović na sudu zbog sukoba interesa

Adrović je istovremeno bio član UO "Komunalnih djelatnosti" i izvršni direktor autobuskog prevoznika "Simon Voyages"
381 pregleda 0 komentar(a)
Mehmet Adrović, Meša Adrović, Foto: Radio Petnjica
Mehmet Adrović, Meša Adrović, Foto: Radio Petnjica
Ažurirano: 21.09.2017. 19:45h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da su predsjednik petnjičkog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Mehmet Meša Adrović i odbornik te partije u Skupštini opštine Nikšić Rajko Perović bili u sukobu interesa.

Agencija je zaključila da je Adrović prekršio dva člana Zakona o sprečavanju korupcije jer je kao javni funkcioner istovremeno bio član Upravnog odbora javnog preduzeća “Komunalne djelatnosti” ali i izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik autobuskog prevoznika “Simon Voyages”.

Uprkos pozivima ASK, on nije prisustvovao nijednoj od dvije zakazane rasprave. Međutim, između dvije rasprave obavijestio je ASK da je Odboru za izbor i imenovanje podnio ostavku na mjesto člana Upravnog odbora “Komunalne djelolatnosti”. Ona bi trebalo da bude potvrđena na sljedećoj sjednici Skupštine opštine Petnjica.

Kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu za 2016. godinu, Adrović kao član Upravnog odbora ne prima naknadu ali je kao izvršni direktor “Simon Voyages” prijavio da prima 2.000 eura mjesečno.

Adrović je vlasnik dva stana, tri kuće i više od 2.700 metara kvadratnih poslovnog prostora.

Agencija je podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Adrovića pred nadležnim sudom.

Odbornik DPS-a u SO Nikšić, kako se navodi, prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije jer je sa odborničkom funkcijom istovremeno bio izvršni direktor “Auto matrixa” i izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik “Ražepa”.

Perović je prisustvovao raspravi Agencije 12. septembra, gdje je kazao da nije bio upoznat sa zakonskim odredbama jer je prvi put javni funkcioner. On je kazao da je bio na poslaničkoj listi, ali da je odustao od funkcije kada je od pravne službe dobio informaciju da je u sukobu interesa.

“Takođe je naveo da je zbog lošeg zdravstvenog stanja bio na liječenju u Beogradu, da je još uvijek na medicinskoj terapiji o čemu je na uvid priložio ljekarsku dokumentaciju (otpusnu listu)”, stoji u odluci ASK-a.

Perović je nakon toga izvršio promjenu u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) za “Auto matrix”, a nikšićki ogranak Poreske uprave je na njegov zahtjev dostavila Registru zahtjev za likvidaciju “Ražepa”.

Perović je u “Auto matrixu” imao 50 odsto udjela, a sada je za izvršnog direktora upisan Vladimir Perović.

“Ražep” se, kako stoji u CRPS-u, bavi mještovitom poljoprivrednom proizvodnjom. Prema imovinskom kartonu, Perović ima stočni fond vrijedan 56.000 eura.

Bonus video: