Ćorović: Međunarodni skandal, Kovač i Damjanović da kažu da li su u Banjaluci kao zvaničnici Vlade

"Postavljamo javno pitanje ministru Kovaču kada je bio iskren, na komemoraciji povodom genocida u Srebrenici ili danas, jer oboje ne može biti", naveo je potpredsjednik BS

13929 pregleda 53 komentar(a)
Ćorović, Foto: Bscg.me
Ćorović, Foto: Bscg.me

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović poručio je da je prisustvo ministara Aleksandra Damjanovića i Marka Kovača na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske prvorazredni međunarodni skandal.

"Crna Gora ima dobre bilateralne i prijateljske odnose sa Bosnom i Hercegovinom, koja je nezavisna i međunarodno priznata država. S toga, prisustvo ministara Aleksandra Damjanovića i Marka Kovača obilježavanju neustavnog Dana RS, vodi u pravcu pogoršanja tih odnosa", saopštio je Ćorović.

Naglašava da cjelovitost i nezavisnost Bosne i Hercegovine niko ne može dovoditi u pitanje. "Odluku Ustavnog suda BiH, da 9.januar proglasi neustavnim, u smislu obilježavanja Dana manjeg bh.entiteta RS, moraju poštovati svi, pa i ministri Damjanović i Kovač", kazao je Ćorović.

Rekao je da se Kovač i Damjanović, ukoliko im je stalo do dobrih odnosa u regionu, moraju zapitati kakvu poruku šalju svojim prisustvom proslavi neustavnog praznika.

“Na današnji dan je počeo rušilački i ubilački pohod na državu Bosnu i Hercegovinu, s ciljem istrebljenja prvenstveno bošnjačkog naroda i uništenja svih njegovih obilježja. Zato javno pitamo ministre Damjanovića i Kovača da li su prisustvom svečanoj akademiji u Banjaluci predstavljali Vladu Crne Gore, da li su putovali kao vladini zvaničnici i o čijem trošku”, upitao je Ćorović.

On je kazao da je prisustvo dva ministra proslavi neustavnog Dana RS dokaz da je Bošnjačka stranka glasajući za nepovjerenje aktuelnoj Vladi glasala ispravno, jer je "očigledno da je ona skrenula sa euroatlanskog puta" i da se "umjesto naprednih ideja vratila retrogradnoj ideologiji koju i simbolizuje 9. januar sa svim onim što se nakon 9. januara dogodilo na tlu Bosne i Hercegovine".

“Takođe postavljamo javno pitanje ministru Kovaču kada je bio iskren, na komemoraciji povodom genocida u Srebrenici ili danas, jer oboje ne može biti. Naime, 9. januara 1992. godine postavljeni su temelji genocidne politike i ideje u Bosni i Hercegovini koja je kasnije rezultirala genocidom u Srebrenici i mnogim drugim zločinima. Bošnjačka stranka nikada neće pristati da politika koja je dovela do genocida bude dio zvanične politike Crne Gore”, zaključio je Ćorović.

Bonus video: