Đukanović: Parlament se raspušta ako se do 15. marta ne izabere Vlada

"Ako se već po sebi parlament raspušta 15. marta, logično bi bilo da 2. aprila imamo i parlamentarne izbore i iz praktičnih razloga dobro bi bilo skratiti mandat parlamentu do 30. januara", kazao je funkcioner NSD-a

25677 pregleda 36 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Izvršnog odbora Nove srpske demokratije (NSD) Milutin Đukanović kazao je da se parlament, ako se Vlada ne izabere do 15. marta, sam po sebi raspušta.

On je na Božićnom prijemu te stranke u Beranama objasnio da neće biti nikavog glasanja o tome.

“Možemo očekivati 2. aprila da imamo predsjedničke izbore. Ako se već po sebi parlament raspušta 15. marta, logično bi bilo da 2. aprila imamo i parlamentarne izbore i iz praktičnih razloga dobro bi bilo skratiti mandat parlamentu do 30. januara, kako bi se stekli uslovi da se istog dana održe i jedni i drugi izbori”, rekao je Đukanović, kako prenosi portal RTCG-a.

On tvrdi da je prije lokalnih izbora bio postignut sporazum i da je ta stranka pokazala “nevjerovatnu trpeljivost”.

“Mi smo se zadovoljili mrvicama u Vladi, na nivou simbolike, i neko neće to, nego bi bilo najbolje da ne dobijemo ništa. U toj gimnastici i matematici ruše se svi postulati demokratije i ljudskih prava. I sada stranke koje su na ivici cenzusa žele da idu na izbore, jer zakon je više nego jasan. Ako se ne izabere Vlada do 15. marta, parlament se sam po sebi raspušta, i tu nema glasanja”, kazao je Đukanović.

Smatra da su lokalni izbori pokazali da su Demokratski front i Nova srpska demokratija u velikom rastu.

“Nadamo se da će i novi izbori pokazati da je je jedna konstanta neprekidna: DPS vrtoglavo pada, a DF je snažniji i najžilaviji od bilo koje druge političke organizacije. Ako nekome odgovaraju izbori to je DF, ali mi smo kazali da parlamentarna većina od 30. avgusta zaslužuje kompletan mandat”, dodao je Đukanović.

Predsjednik beranskog odbora NSD-a Radojica Živković izrazio je zadovoljstvo zbog rasta koji, kako je naveo, ta stranka postiže u toj opštini.

“U početku smo samo imali jednog odbornika. Sada po prvi put imamo predsjednika opštine, Vuka Todorovića”, kazao je Živković.

Bonus video: