Abazović: Naravno da neću smijeniti Kovača i Damjanovića, rekli su da podržavaju ustavno uređenje BiH

Poručio je i da su pitanja za Kovača i Damjanovića zašto jedan tvrdi da je prilikom posjete prisustvovao u svojstvu ministra, a drugi u ličnom svojstvu

64498 pregleda 120 komentar(a)
Abazović tokom današnje posjete Plantažama, Foto: Luka Zeković
Abazović tokom današnje posjete Plantažama, Foto: Luka Zeković

Premijer Dritan Abazović kazao je da je ministar pravde Marko Kovač bio prvi ministar koji je posjetio Potočare, ali da tada nije čuo salve aplauza.

On je, komentarišući posjetu Kovača i ministra finansija Aleksandra Damjanovića svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske (RS) u Banjaluci, kazao da se neće desiti da od njega čuju salve kritika na račun Kovača i Damjanovića.

Abazović je saopštio da je vidio reakciju Majki Srebrenice, ali da nije vidio nijednu zahvalnost Marku Kovaču kada je posjetio Potočare.

On je naveo da su njih dvoje jasno juče kazali da podržavaju ustavno uređenje Bosne i Hercegovine i da nije znao da će ići u Banjaluku, jer nisu tražili "da se to procesuira kroz Vladu".

"Znaju se procedure kad neko službeno putuje u neku državu. Oni su 24 sata ministri i to je nešto što niko ne može izbjeći, ali jedno je državna politika, a drugo neka lična preferencija, na koju svako koristi mogućnost prava da je ostvari", kazao je Abazović novinarima nakon posjete "Plantažama".

Istakao je da "naravno" neće smijeniti Kovača i Damjanovića.

"Nisam vidio da je neko pohvalio šestočlanu delegaciju koja je otišla u Potočare. Ne očekujte od mene, kada neko uradi suprotno od onoga što mislim da treba da uradi, da mu stanem 'nogom za vrat'. Neću ih smijeniti, to su moje kolege, sve što je dosad bila stvar dogovora je ispoštovano. Možda se i njima ne sviđaju sve moje izjave, možda se meni ne sviđaju postupci drugih ministara, ali to smatram dijelom političkog šarenila koje postoji u Crnoj Gori".

On je kazao da zvaničnici Bosne i Hercegovine odlično znaju šta je stav Vlade Crne Gore povodom integriteta te zemlje.

"Lično, neću ulaziti u to da li je trebalo tamo da budu ili ne, ono što je bio dogovor da idemo u Potočare su ispoštovali. Oni imaju pravo na političke stavove", dodao je Abazović.

Poručio je i da su pitanja za Kovača i Damjanovića zašto jedan tvrdi da je prilikom posjete prisustvovao u svojstvu ministra, a drugi u ličnom svojstvu.

"Damjanović je rekao u potpunosti ono što je tačno", naveo je Abazović.

Damjanović je kazao da je na svečanosti u Banjaluci povodom dana Republike Srpske boravio u lično ime, te da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine.

Kovač je kazao da je na svečanosti prisustvovao u svojstvu ministra, a da je poziv dobio od predsjednika RS Milorada Dodika.

Bonus video: