U igri za Ustavni sud Armenko, Šćepanović, Mugoša, Kardović, Resulbegović...

Kandidaturu su prvi put istakli Kardović, Aković, Cama, Rašović, Mugoša, Golubović, Vujkaj, Resulbegović, Bošković i Šukurica

54241 pregleda 44 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Na oglas za izbor sudija Ustavnog suda (US), koji ističe u ponoć, do sada se prijavilo 23 pravnika.

Prema informacijama "Vijesti", na konkurs su se javili Jovan Kojičić, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Zdenka Perović, Jadranka Novaković, Azra Jasavić, Fadil R. Kardović, Sanja Maslenjak, Marijan Aković, Ivan Radojičić, Azra Cama, Jelena Ružičić, Savo Rašović, Darko Mugoša, Snežana Armenko, Nikola Golubović, Edmond Ujkaj, Maja Šćepanović, Snežana Jonica, Faruk Resulbegović, Miomirka Tešić, Narcisa Maja Bošković i Amer Šukurica.

Kandidaturu su prvi put istakli Kardović, Aković, Cama, Rašović, Mugoša, Golubović, Vujkaj, Resulbegović, Bošković i Šukurica.

Jednoj kandidatkinji ovo je peta prijava za US, četvoro ih se prijavljivalo četiri puta, jedna kandidatkinja se javila tri, dok sedam pravnika konkuriše po drugi put.

Spisak kandidata nije konačan, s obzirom na to da Ustavni odbor mora sačekati prijave poslate poštom, koje nerijetko kasne iako budu otpremljene u roku.

US od sredine septembra, kad je sudija Miodrag Iličković penzionisan, nema kvorum za rad.

Sudije US Skupština bira na 12 godina, a za njihov izbor, kao i za članove Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca, potrebna je dvotrećinska/tropetinska podrška poslanika.

Za sudiju US bira se osoba iz reda istaknutih pravnika koja ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Istaknutim pravnikom smatraju se profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji rade u državnim i organima državne uprave i lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave, kao i pravnici koji rade u privrednim društvima i pravnim licima, koji uživaju profesionalni i lični ugled.

Pored opštih uslova, kandidati moraju imati crnogorsko državljanstvo, propisan nivo obrazovanja, da su zdravstveno sposobni za te poslove i da imaju položen stručni ispit za rad u državnim organima ili pravosudni ispit.

Bonus video: