Pravda čeka da se političari dogovore

Politička volja za izbor sudija izostala prošlog puta, ali se nadam da je u međuvremenu sazrela politička svijest, poručuje predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić

28275 pregleda 25 komentar(a)
Za izbor u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška, a u drugom tropetinska: Skupština, Foto: BORIS PEJOVIC
Za izbor u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška, a u drugom tropetinska: Skupština, Foto: BORIS PEJOVIC

”Nadam se da je sazrela politička svijest za izbor sudija Ustavnog suda (US) i da će se u Ustavnom odboru ostvariti dijalog koji će rezultirati kandidatima o kojima će odlučivati parlament”, kazala je juče “Vijestima” predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić, uoči isteka roka za prijave na konkurs za izbor sudija.

Na oglas za izbor sudija Ustavnog suda koji je istekao u ponoć, do juče su se prijavila 23 pravnika, od kojih deset do sada nije učestvovalo u borbi za poziciju u Ustavnom sudu.

Prema informacijama “Vijesti”, na konkurs su se javili Jovan Kojičić, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Zdenka Perović, Jadranka Novaković, Azra Jasavić, Fadil R. Kardović, Sanja Maslenjak, Marijan Aković, Ivan Radojičić, Azra Cama, Jelena Ružičić, Savo Rašović, Darko Mugoša, Snežana Armenko, Nikola Golubović, Edmond Ujkaj, Maja Šćepanović, Snežana Jonica, Faruk Resulbegović, Miomirka Tešić, Narcisa Maja Bošković i Amer Šukurica.

Kandidaturu su prvi put istakli Kardović, Aković, Cama, Rašović, Mugoša, Golubović, Vujkaj, Resulbegović, Bošković i Šukurica.

Jednoj kandidatkinji ovo je peta prijava za Ustavni sud, četvoro ih se prijavljivalo četiri puta, jedna kandidatkinja se javila tri puta, dok sedam pravnika konkuriše po drugi put.

Spisak kandidata nije konačan, s obzirom na to da Ustavni odbor mora sačekati prijave poslate poštom, koje nerijetko kasne iako budu otpremljene u roku.

Kordićeva je za petak zakazala sjednicu Ustavnog odbora na kojoj će, kako je pojasnila “Vijestima”, biti imenovana komisija koja treba da pregleda pristigle prijave i izvrši administrativnu provjeru, odnosno utvrdi da li prijavljeni kandidati ispunjavaju formalne uslove predviđene konkursom.

”Samo oni koji ispunjavaju konkursne uslove, mogu da budu pozvani pred Ustavni odbor na konsultativno saslušanje. Konačnu listu kandidata znaćemo kad komisija utvrdi ko ispunjava uslove”, dodala je.

”Konačnu listu kandidata znaćemo kad komisija utvrdi ko ispunjava uslove”: Simonida Kordić
”Konačnu listu kandidata znaćemo kad komisija utvrdi ko ispunjava uslove”: Simonida Kordićfoto: Boris Pejović

Ona nije mogla da odgovori do kad očekuje da Odbor završi posao i plenumu predloži četiri kandidata. Navodi da je vrlo bitno da se u tom skupštinskom tijelu ostvari dijalog koji će rezultirati kandidatima o kojima će odlučivati poslanici.

”Prošlog puta imali smo četiri kandidata na koja niko nije imao zamjerku. Međutim, opozicija nije glasala ni za jednog. Za izbor je potrebna politička volja. Ja sam i prošlog puta vjerovala da nema razloga da ona izostane ako kandidate cijenimo po kvalitetu. Ona je, ipak, izostala, ali se nadam da je u međuvremenu sazrela politička svijest u vezi sa potrebom izbora sudija”, istakla je.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović najavila je da će ponovo pokrenuti parlametarni dijalog o izboru sudija, ali “Vijestima” iz zakonodavnog doma juče nisu mogli precizirati kad će to učiniti.

Ustavni sud je u blokadi od sredine septembra, od kad je sudija Miodrag Iličković otišao u starosnu penziju. U sudu je trenutno troje od ukupno sedam sudija (Desanka Lopičić, Budimir Šćepanović i Milorad Gogić), pa ta institucija nema kvorum za rad s obzirom na to da odlučuje većinom glasova svih članova. Na čekanju je nekoliko hiljada predmeta...

Oglas koji se završio u ponoć, šesti je od avgusta 2020. godine. Četiri nisu rezultirala utvrđivanjem liste kandidata na Odboru, dok je nakon petog, posljednjeg, skupštinska većina plenumu predložila četiri pravnika - Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić. Međutim, niko od njih ni nakon dva kruga glasanja, u oktobru i decembru, i parlamentarnog dijaloga partija između toga, nije izabran. Vukčević se jedini od njih četvoro nije prijavio na novi oglas. On je sredinom decembra izabran za državnog skretara u Ministarstvu finansija.

Za izbor u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška (glasovi najmanje 54 poslanika), a u drugom tropetinska (glasovi najmanje 49 poslanika).

Opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) je, kako su “Vijesti” pisale u decembru, navodno nuđeno da glasaju za izbor troje sudija, a da se četvrto mjesto ostavi za kandidata iz redova manjinskih naroda, ali su to odbili.

Izaslanici EU zaprijetili su Crnoj Gori krajem decembra mogućnošću prekida pregovora ako najkasnije do kraja januara ne bude izabrano svih četvoro sudija, naglašavajući da je to rješenje za izlazak iz političke nestabilnosti.

Za sudiju Ustavnog suda bira se osoba iz reda istaknutih pravnika koja ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Istaknutim pravnikom smatraju se profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji rade u državnim i organima državne uprave i lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave, kao i pravnici koji rade u privrednim društvima i pravnim licima, koji uživaju profesionalni i lični ugled.

Sudije Ustavnog suda parlament bira na 12 godina.

Bonus video: