Orav: Sprovedite preporuke ili će se osporavati izbori

OEBS je u konačnom izvještaju o oktobarskim parlamentarnim izborima, između ostalog, kao preporuke koje su prioritet, naveo izbornu reformu koja bi trebalo da uskladi izborno zakonodavstvo sa drugim zakonima, kao i da je neophodno reformu sprovesti prije narednih izbora
145 pregleda 0 komentar(a)
Aivo Orav, Foto: Savo Prelević
Aivo Orav, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2017. 17:51h

Na partijama opozicije i vladajuće koalicije je da odluče gdje, kada i kako će voditi dijalog, ali pitanje preporuka OEBS-a/ODIHR-a koje su navedene u izvještaju nakon prošlogodišnjih izbora je hitno i u slučaju da se one ne sprovedu do predsjedničkih izbora može se stvoriti tlo za osporavanje rezultata tih izbora, poručio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav.

Orav je, nakon otvarnaja Dana saradnje u "Delta sitiju", upitan da li će na sastanak nakon opozicije pozvati i partije vlasti, rekao da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU i da se u Delegaciji konstantno sastaju sa sa predstavnicima Vlade, NVO, opozicijom, biznis liderima...

"Ovog puta smo imali sastanke u Delegaciji koji su bili vidljiviji za medije, nije to bilo ništa izuzetno i neobično. Mislim da su bili veoma dobri sastanci, dali smo saopštenje juče, i želio bih da naglasim dva elementa - prvi je da EU neće posredovati u bilo kakvim razgovorima između Vlade i opozicije, rješenja u državi kandidatu za članstvo treba da dođu iz vašeg društva. Drugi element su preporuke OEBS-a/ODIHR-a. Nakon prošlogodišnjih izbora su u izvještaju o izborima dali određeni broj preporuka. Sada ima mnogo spekulacija o imenima kandidata za predsjednika, o ranijim izborima, ali nažalost preporuke ODHIR-a još nisu sprovedene. Ohrabrujemo partije da počnu da rade i nađu način da sprovedu odluke," rekao je Orav novinarima.

On je, upitan o čemu bi vlast i opozicija mogli da pregovaraju, s obzirom na to da i jedni i drugi tvrde da su spremni na dijalog, te da su problem samo preduslovi i mjesto održavanja razgovora, kao i da opozicija ne dovodi u pitanje izlazak na predstojeće lokalne i predsjedničke izbore, kazao da je na na partijama da odluče gdje, kada i kako će se dijalog voditi.

"Pitanje preporuka je veoma hitno, jer nema mnogo vremena do predsjedničkih izbora, u slučaju da se one ne sprovedu stvara se prostor za osporavanje rezultata izbora" zaključio je Orav.

OEBS je u konačnom izvještaju o oktobarskim parlamentarnim izborima, između ostalog, kao preporuke koje su prioritet, naveo izbornu reformu koja bi trebalo da uskladi izborno zakonodavstvo sa drugim zakonima, kao i da je neophodno reformu sprovesti prije narednih izbora. OEBS takođe preporučuje da se jasno odredi datum kada predizborna kampanja počinje a kada se završava, kao i uvođenje obaveze partijama da u toku kampanje javnosti prezentuju podatke o troškovima, što se sada čini samo nakon izbora.

OEBS je preporučio i ukidanje ograničenja da se pri skupljanju potpisa za učešće na izborima može podržati samo jedna partija. Ta organizaicja preporučila je i da se obezbjedi nepristrasno odlučivanje u Državnoj izbornoj komisiji (DIK).

Bonus video: