Ulićević: Građevinska mafija povezana sa DPS-om organizuje eksploataciju šljunka u blizini vodoizvorišta "Bolje sestre"

"Bemaks je na primjer preuzimao šljunak od drugih kompanija, koje su vadile šljunak u koritu rijeke Morače i tako pokušao da pobjegne od odgovornosti za nelegalnu eksploataciju šljunka"

5659 pregleda 2 komentar(a)
Ulićević, Foto: Prava Crna Gora
Ulićević, Foto: Prava Crna Gora

Građevinska mafija organizuje nelegalnu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Morače u blizini vodoizvorišta "Bolje sestre" i tako se bogati na štetu stanovnika našeg primorja i turista, koji u toku ljetnje turističke sezone imaju sve manje vode na raspolaganju, poručio je Svetozar Ulićević, odbornik Prave Crne Gore u Skupštini opštine Zeta.

On u saopštenju Prave Crne Gore kaže i da nelegalna eksploatacija šljunka iz korita rijeke Morače u Zeti utiče na drastično smanjenje izdašnosti obližnjeg vodoizvorišta "Bolje sestre" sa kojeg se putem Regionalnog vodovoda snabdijevaju vodom opštine na primorju.

"Ukoliko se ne spriječi dalja devastacija korita rijeke Morače u blizini vodoizvorišta 'Bolje sestre' primorje će ostati vez vode u toku ljetnje turističke sezone, kada su potrebe za vodom sa ovog vodoizvorišta najveće. Pojedina naselja u Zeti takođe imaju problem sa vodosnabdijevanjem, iako se vodoizvorište 'Bolje sestre' nalazi na teritoriji Opštine Zeta. Neophodno je zato dovršiti vodovod u Zeti i spojiti ga na Regionalni vodovod", kaže Ulićević.

Dodaje da se na ovaj način ugrožava razvoj turizma, kao strateške privredne grane i otežava život stanovnicima primorskih opština.

"Voda je jedno od najvećih bogatstava koje Crna Gora ima, ali se nažalost rasipa i zagađuje zbog privatnih interesa pojedinih članova građevinske mafije, koji su povezani sa bivšim režimom predvođenim DPS-om. Država je tokom vlasti DPS-a omogućila nelegalnu eksploataciju šljunka iz rijeke Morače ugovaranjem regulacije korita rijeke Morače sa nekim građevinskim kompanijama, kao što je Bemaks uz određena ograničenja", navodi on.

Građevinske kompanije, kako kaže, zloupotrebljavale su ugovore o regulaciji korita rijeke Morače u Zeti i kršile ograničenja, da bi nezakonito vadile šljunak u zaštitnom pojasu oko vodoizvorišta "Bolje sestre" i tako uticale na drastično smanjenje izdašnosti ovog vodozivorišta.

"Tokom mandata DPS-a Bemaks je donirao sredstava za izgradnju određenih objekata u Podgorici, Kolašinu i slično - da bi obezbijedio podršku za dalju nelegalnu eksploataciju šljunka i učešće u profitabilnim projektima. Dešavalo se da pojedini prevoznici koji se zateknu u nelegalnoj eksploataciji šljunka ne budu na odgovarajući način kažnjeni zbog veza sa prethodnim režimom i zbog korumpiranih pojedinaca u sudstvu i tužilaštvu. Tako se praksa nelegalnog vađenja šljunka nastavljala na nedozvoljenim mjestima u ogromnim količinama. Bemaks je na primjer preuzimao šljunak od drugih kompanija, koje su vadile šljunak u koritu rijeke Morače i tako pokušao da pobjegne od odgovornosti za nelegalnu eksploataciju šljunka", rekao je Ulićević.

Prema tome, kako kaže, nije dovoljno kazniti samo kompanije i pojedince, koji budu zatečeni u nelegalnoj eksploataciji šljunka, već je neophodno pratiti kome je taj šljunak namijenjen.

"Mora se konačno zaustaviti građevinska mafija uvođenjem potpune zabrane dalje eksploatacije šljunka u zaštitnom pojasu oko vodoizvorišta 'Bolje sestre' i uspostavljanjem bolje kontrole tog područja, da naše primorje ne bi ostalo bez vode", zaključio je Ulićević.

Bonus video: