Ibrahimović: Izvinjavam se se građanima BiH zbog prisustva dva ministra Vlade proslavi u Banjaluci

"Uvažena gospođa Turković zahvalila se na posjeti i izrazila uvjerenje da će, bez obzira na ovaj nemili događaj, Crna Gora i Bosna i Hercegovina nastaviti da grade, njeguju i konstantno unapređuju dobre i prijateljske bilateralne odnose"

4444 pregleda 28 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović, boravio je danas u Sarajevu, gdje se, kako je naveo, u ime evropske, građanske, civilizovane i antifašističke Crne Gore, koja poštuje susjede i njihov ustavni poredak, izvinio zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministarkom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Biseri Turković i građanima Bosne i Hercegovine izvinio zbog prisustva dva ministra Vlade Crne Gore proslavi praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Ibrahimović je, kako je saopšteno iz Bošnjačke stranke, upoznao Turković sa svojim uvjerenjem "da oni na ovom skupu nisu, niti su mogli predstavljati većinsku Crnu Goru".

"Danas sam u Sarajevu, prije svega u svojstvu predsjednika Bošnjačke stranke sa saradnicima, ali i kao potpredsjednik Vlade za koju smo mi iz Bošnjačke stranke glasali 28. aprila 2022. godine, a koja je trebala da Crnu Goru vrati na evropski put i kojoj smo, zbog udaljavanja od tog puta i dogovorenih prioriteta, izglasali nepovjerenje, razgovarao sa uvaženom zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministarkom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, gospođom Biserom Turković. Tom sam se prilikom izvinio, u ime evropske, građanske, civilizovane i antifašističke Crne Gore, one Crne Gore koja poštuje svoje susjede i njihov ustavni poredak, gospođi Biseri Turković i svim građanima Bosne i Hercegovine zbog prisustva dva ministra Vlade Crne Gore proslavi praznika koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim i upoznao je sa svojim uvjerenjem da oni na ovom skupu nisu niti su mogli predstavljati većinsku Crnu Goru", rekao je Ibrahimović, navodi se u saopštenju.

Turković je, kako se dodaje, ponovila iznešeni stav da je iznenađena prisustvom dva ministra Vlade Crne Gore obilježavanju 9. januara kao dana RS, jer je Ustavni Sud Bosne i Hercegovine taj praznik proglasio neustavnim, kao i da "njihovo prisustvo narušava odnos dvije inače prijateljske i susjedne države".

Turković je, navodi se u saopštenju, istakla da je važno da Bošnjačka stranka, svojim aktivnim djelovanjem u Vladi Crne Gore nastavi da daje doprinos očuvanju evropskog puta Crne Gore, podizanju životnog standarda građana i jačanju institucija i vladavine prava.

"Uvažena gospođa Turković zahvalila se na posjeti i izrazila uvjerenje da će, bez obzira na ovaj nemili događaj, Crna Gora i Bosna i Hercegovina nastaviti da grade, njeguju i konstantno unapređuju dobre i prijateljske bilateralne odnose kao i da će Crna Gora, uprkos političkim izazovima u kojima se nalazi, sačuvati svoj euroatlanski, građanski i demokratski put", navodi se u saopštenju BS.

Sastanku su prisustvovali i poslanik BS Amer Smailović i savjetnik predsjednika BS Izet Ćorović.

Bonus video: