Fajon u nedjelju u Podgorici, razgovaraće sa Đukanovićem, Abazovićem i Danijelom Đurović

Fajon je zajedno sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom boravila u Crnoj Gori 21. decembra, na osnovu mandata dobijenog od visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja

34221 pregleda 23 komentar(a)
Fajon i Šalenberg, Foto: Luka Zeković
Fajon i Šalenberg, Foto: Luka Zeković

Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon u nedjelju će boraviti u Podgorici.

Kako je potvrđeno portalu "Vijesti" ona će u nedjelju imati sastanke sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, premijerom Dritanom Abazovićem i predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović.

Ona je 21. decembra 2022. boravila u Crnoj Gori.

Fajon je zajedno sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom boravila u Crnoj Gori 21. decembra, na osnovu mandata dobijenog od visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja.

Fajon i Šalenberg su tada prenijli upozorenje da bi EU mogla u januaru ili februaru razmatrati zaustavljanje pregovora sa Crnom Gorom ako se ne osposobi Ustavni sud.

Fajon je na konferenciji za novinare tada poručila da bi Crna Gora najkasnije do kraja januara trebalo da kompletira sastav Ustavnog suda, odnosno izabere nedostajućih četvoro sudija, ističući da je to rješenje za izlazak iz institucionalne i političke krize.

Ministarka vanjskih poslova Slovenije tada je, takođe, kazala da svako rješenje političke krize treba tražiti "u saglasnosti svih političkih aktera". Napominula je i da je izbor sudija urgentan i da očekuje i "neki dogovor pred izbore".

"To je sljedeći korak koji je važan, ali treba pronaći konsenzus između svih stranaka. Bićemo tu da pomognemo... Izvještavaćemo visokog predstavnika i sve države članice o našoj posjeti. Iskreno, ozbiljna je situacija, alarm za buđenje je tu”, poručila je tada Fajon, dodajući da se može reći da su ona i Šalenberg u Crnoj Gori “kao medijatori EU u ime Borelja”.

Šalenberg je tokom te posjete ocijenio da Crna Gora rizikuje da propusti sljedeći korak na putu ka Uniji i da završi “sa strane”.

Ocijenio je i da je izmijenjeni Zakon o predsjedniku “veoma upitan”, i da preporučuje da se ne postupa po njemu.

Bonus video: