Abazović: Krajem januara ili početkom februara sjednica na kojoj će se birati sudije US

Fokus svih političkih aktera u zemlji treba da bude isključivo na tome da izaberemo sudije US, poručio je predsjednik Vlade nakon sastanka sa Tanjom Fajon

54883 pregleda 62 komentar(a)
"Ponovljene ranije poruke": Abazović na pres-konferenciji, Foto: Vlada Crne Gore
"Ponovljene ranije poruke": Abazović na pres-konferenciji, Foto: Vlada Crne Gore

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je večeras iz Vlade da očekuje da krajem januara ili početkom februara bude održana sjednica parlamenta na kojoj će se glasati o izboru sudija Ustavnog suda (US).

On je to saopštio na pres-konferenciji nakon sastanka sa ministarkom vanjskih poslova Slovenije Tanjom Fajon.

Abazović je naveo da je tema razgovora bila rasplet političkih prilika i situacija u vezi sa US.

"Ponovljene su ranije poruke. Imamo 27 prijava za US, i vjerujem da će parlament završiti tu proceduru. Očekivanja svih su da negdje krajem januara ili eventualno početkom februara imamo sjednicu na kojoj će se glasati o sudijama US. Fokus čini mi se i naših partnera iz EU, fokus Vlade, vjerujem i svih političkih aktera u zemlji treba da bude isključivo na tome da izaberemo sudije US, učinimo ga funkcionalnim, i samim tim riješimo veliki rebus kad su u pitanju već završeni izbori i izbori koji će uslijediti", istakao je.

Premijer je naveo da od Fajon nije čuo nikakvu drugačiju interpretaciju od one koje je dala tokom decembarske posjete Podgorici.

foto: Vlada Crne Gore

"Zahvalan sam koleginici Fajon. Što se tiče Vlade, ona svoju politiku izvršava na najbolji način, a sad je na parlamentu da što je brže moguće dovede svoje odluke do kraja", rekao je Abazović.

On je kazao da je Fajonova došla u posjetu kao ministarka vanjskih poslova Slovenije, ali da ne može "dijeliti njene funkcije".

Abazović tvrdi da na sastanku nije čuo "da imamo negativne vijesti" u vezi sa mogućnošću prekida pristupnih pregovora sa EU. Ona je u decembru sa austrijskim kolegom Aleksanderom Šalenbergom poručila iz Podgorice da bi EU mogla razmatrati kako da zaustavi integracije ako Crna Gora ne izađe iz krize u vezi sa US.

"Pročitao sam u nekim medijima, koji su za mene novi, oko mogućeg uvođenja viznog režima za Crnu Goru. To niko nikad nije pomenuo. Ta retorika dolazi, a danas sam vidio tvit gradonačelnika Podgorice (Ivana Vukovića). To nisam čuo, niti je to neko prenio. Fajonova je i danas i ranije došla sa željom da stvari idu naprijed, a ne nazad", kazao je predsjednik Vlade.

"Damjanović me usmeno informisao o sastanku sa Zorom Vidović, nema sankcija"

Na pitanje hoće li pokrenuti pitanje odgovornosti ministra finansija Aleksandra Damjanovića zbog povrede Poslovnika Vlade, jer se u Banjaluci sastao s koleginicom iz Repulbike Srpske Zorom Vidović a da na Vladi nije usvojena platforma o tome, Abazović je odgovorio odrično.

"Ja sam dobio usmenu informaciju od ministra. Mislim da nije neustaljena praksa da, kad neko ima priliku da se sastane s kolegama, to uradi. U mojoj platformi za Tiranu nije bio susret sa sedam-osam ministara. Oni su se pojavili, i šta onda treba da uradite? Nema nikakvih sankcija za to", konstatovao je.

Bonus video: