Đurović-Fajon: Svi politički akteri da daju doprinos izlasku iz krize

Sagovornice su se saglasile da je Crna Gora i dalje predvodnica Zapadnog Balkana u evropskim integracijama, saopšteno je iz parlamenta

3590 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Uprkos složenosti političke situacije, Crna Gora ostaje dosljedan partner EU i svjesno prihvata preporuke evropskih partnera u iznalaženju konkretnog rješenja za izlazak iz političke krize, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović tokom susreta sa potpredsjednicom Vlade Slovenije i ministarkom vanjskih poslova te zemlje Tanjom Fajon.

Đurović je, kako je saopšteno iz parlamenta, izrazila zadovoljstvo povodom novog susreta i zahvalila Tanji Fajon na angažmanu i spremnosti da pomogne Crnoj Gori.

Sagovornice su se saglasile, ističu iz Skupštine, da je Crna Gora i dalje predvodnica Zapadnog Balkana u evropskim integracijama, te da svi politički akteri moraju pokazati maksimalnu odgovornost i dati doprinos kako bi država izašla iz političke i institucionalne krize u kojoj se trenutno nalazi i nastavila da napreduje na EU putu, u čemu će imati nespornu podršku Slovenije.

Ukazujući da je Slovenija još jednom potvrdila svoju posvećenost prosperitetu i evropskoj perspektivi Crne Gore, ali i opredijeljenost da nastavi da bude aktivan učesnik u procesu stabilizacije i rješavanja otvorenih pitanja u regionu, Đurović je istakla da su Slovenija i njeni visoki zvaničnici i sa nivoa EU prepoznati kao najpozvaniji i najadekvatniji sagovornici kada su u pitanju Zapadni Balkan i njegovi izazovi.

Predsjednica Skupštine je kazala da je posjeta naročito značajna jer dolazi u trenutku kada se očekuje da će, kroz ubrzanu proceduru, doći do izbora sudija Ustavnog suda, čime će se stvoriti preduslovi za izlazak iz institucionalne krize, što je "dokaz više da prijateljska" Slovenija stoji uz Crnu Goru, bez obzira na političke izazove sa kojima se naša država suočava.

"U kontekstu otvaranja novog poziva za izbor sudija, ona je zahvalila potpredsjednici Fajon na iskazanoj javnoj podršci i riječima ohrabrenja nakon što je realizovan ovaj prvi, tehnički, ali važan korak koji ide u pravcu što skorijeg rješenja dijela problema u kojima je danas Crna Gora", navodi se u saopštenju.

Đurović je informisala sagovornicu da je 13. januara održana sjednica Ustavnog odbora na kojoj je utvrđena lista kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, po javnom pozivu od 25. decembra prošle godine, te formirana tročlana komisija koja će utvrditi blagovremenost i potpunost pristiglih kandidatura. Ona je izrazila zadovoljstvo što je, uprkos ranijim neuspjelim pokušajima za izbor sudija Ustavnog suda, broj prijavljenih kandidata najviši od samog početka procesa, i to 27.

"Predsjednica Skupštine je naglasila da je nova posjeta potpredsjednice Fajon dobra prilika da dokažemo da postoji istinska volja za pružanjem podrške funkcionalnosti institucija, kao i da, uprkos složenosti političke situacije, Crna Gora ostaje dosljedan partner EU i svjesno prihvata preporuke evropskih partnera u iznalaženju konkretnog rješenja za izlazak iz političke krize", dodaje se u saopštenju.

Fajon je, kako navode iz parlamenta, iskazala zadovoljstvo što je Skupština, pod rukovodstvom predsjednice Đurović, od njene posljednje posjete u decembru prošle godine ispunila sve obaveze kada je u pitanju ponovno pokretanje procesa izbora sudija Ustavnog suda.

Ona je ocijenila da je kompletiranje tog suda neophodan uslov da bi svi prethodni lokalni, ali i budući izborni procesi bili priznati i verifikovani.

Sastanku su osim potpredsjednice Fajon, prisustovali i ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker, šef kabineta potpredsjednice Aleš Balut, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Anžej Frangeš, šef službe za strateške komunikacije Dragan Barbutovski i prvi savjetnik u Sektoru za proširenje i Jugoistočnu Evropu Branko Dekleva.

Fajon je saopštila sinoć, nakon sastanka u Skupštini, da postoji velika opasnost da se zaustave pristupni pregovori Crne Gore sa EU, ako aktuelni, šesti pokušaj izbora sudija Ustavnog suda ne uspije.

Bonus video: