Evropa sad o ponudi Demokrata: Prvo skraćenje mandata Skupštini, pa onda o predsjedničkom kandidatu

"Zainteresovani smo da iskreno i bez kalkulacija podržimo zajedničkog predsjedničkog kandidata Evrope sad i parlamentarne većine ako ona nakon propalih pregovora oko 44. vlade uopšte i postoji"

36077 pregleda 43 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Pokret Evropa sad (PES) saopštio je da će se o javnoj i politički legitimnoj ponudi, kako navode, uvaženih kolega Demokrata po pitanju koalicije i predloga za predsjedničku i premijersku funkciju, izjasniti i donijeti odluku na stranačkim organima kada se za to steknu uslovi.

Iz ovog pokreta su reagovali nakon što ih je poslanik i generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović u dnašenjem intervjuu "Vijestima" pozvao u predizbornu koaliciju, nudeći im da prvi predlože kandidata za šefa države ili premijera.

"Prioritet pri donošenju te odluke svakako će biti programski principi i ciljevi, a ne pojedinci", kažu iz PES-a.

Navode i kako sada postoje novi politički akteri i nezaustavljivi pad DPS-a, te blokada institucija i nefunkcionalan parlament, koji u ovom sastavu ne može odgovoriti dolazećim izazovima.

"Stoga je neophodno da se prvo izaberu sudije Ustavnog suda i skrati mandat aktuelnom sazivu Skupštine, kako bi se stvorile pretpostavke za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a time i stekli uslovi da se Evropa sad, koja će imati konkretan plan i program, izjasni o nastupu na istim", navode u saopštenju.

Kažu i da su zasada izvjesni samo predsjednički izbori.

"I zainteresovani smo da iskreno i bez kalkulacija podržimo zajedničkog predsjedničkog kandidata Evrope sad i parlamentarne većine ako ona nakon propalih pregovora oko 44. vlade uopšte i postoji. Smatramo da ukoliko te većine nema, onda ne treba više zloupotrebljavati 30. avgust. Nažalost, promjene koje su se tada desile, potpuno su obesmišljene raznim zajedničkim glasanjem djelova avgustovske većine sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), te tadašnji izraz većinskog raspoloženja građana više nije isti", piše u saopštenju.

Kažu i da ukoliko nema održivog rješenja, a sve parlamentarne partije ponavljaju da ne bježe od izbora, koji su jedini izlaz iz aktuelne krize, onda očekuju da konačno postupe državnički i odgovorno prema svojim građanima.

"To je trenutno interes i volja najvećeg broja građana Crne Gore", zaključuju iz PES-a.

Bonus video: