Ustavni odbor utvrdio da su ispravne prijave 26 kandidata za izbor sudija US, prijava Blagote Mitrića nepotpuna

"Komisija je prijavu Blagote Mitrića odbacila. Ostali kandidati podnijeli su blagovremene i potpune prijave", rekla je Kordić

4273 pregleda 9 komentar(a)
Kordić, Foto: Printscreen YouTube
Kordić, Foto: Printscreen YouTube

Komisija Ustavnog odbora utvrdila je da su ispravne prijave 26 kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, dok je jedna nepotpuna.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić na današnjoj sjednici je pročitala nalaz Komisije koja je utvrdila da je prijava kandidata Blagote Mitrića nepotpuna.

"Komisija je tu prijavu odbacila. Ostali kandidati podnijeli su blagovremene i potpune prijave", rekla je Kordić.

Kandidati čije su prijave ispravne su Marijan Aković, Snežana Armenko, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Fadil R. Kardović, Danica Kovačević, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Darko Mugoša, Mušović Medina, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Ivan Radojičić, Savo Rašović, Faruk Resulbegović, Jelena Ružičić, Momirka Tešić, Edmond Ujkaj, Azra Cama, Maja Šćepanović i Amer Šukurica.

Ustavni odbor jednoglasno je u petak utvrdio listu prijavljenih kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda na osnovu konkursa raspisanog krajem prošle godine. Odbor je tada formirao Komisiju koja je utvrđivala da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa javnim pozivom. U komisiji su Luiđ Škrelja i Jovanka Laličić iz DPS-a i Momo Koprivica iz Demokrata.

Andrija Popović je rekao da su dobili upozorenje civilnog sektora da su u prošloj proceduri izbora sudija grubo prekršili Ustav i da su morali odluku da donesu kvalifikavonom većinom, a ne prostom većinom članova Odbora.

"Potrebno je devet od 13 članova da glasa. Napravili smo veliki previd, to nam je opomena za ovaj javni poziv", kazao je Popović.

Dodao je i da su bili dužni da da vode računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica i rodno zasnovanoj zastupljenosti što nijesu uradili.

Simonida Kordić je odgovorila Popoviću da nije u pravu i da je kvalifikovana većina može biti dvojaka – apsolutna većina svih članova Odbora ili dvotrećinska ili tropetinska većina.

"Ona većina koja se traži prilikom izbora kndidata za sudije Ustavnog suda u Odboru je apsolutna većina, odnosno većina svih članova odbora. Članova odbora je 13, tako da je apsolutna većina 7. To je onaj minimalni broj glasova koje kandidat mora da dobije", objasnila je.

Popović je rekao da nema logike da se na plenumu glasa kvalifikovanom većinom, a na Ustavnom odboru prostom većinom.

Jovanka Laličić (DPS) složila se sa Kordić navodeći da se mislilo da to treba da budu dvije trećine, tako bi i pisalo.

"Upravo ovo što je rekla koleginica, prosta većina je većina ukupnog broja članova nekog tijela. Tako da su svi ti prigovori neosnovani i bilo bi poražavajuće da smo prenebregli tu važnu činjenicu", kazala je Laličić.

Kordić je najavila da će sjutra početi saslušanja kandidata i pozvala sve zainteresovane da prisustvuju sjednicama Odbora koje će se održavati u plenarnoj sali.

"Pozivaćemo po tri kandidata, svaki od njih imaće mogućnost da izloži u deset minuta svoju biografiju i sve što misli da je bitno", navela je Kordić.

Laličić je predložila da pozovu stare kandidate, kojih je 12, podijele u dvije grupe i da ih saslušaju u dva dana, jer nema potrebe "da ih više muče".

Kordić je rekla da je poenta u tome da se i starim i novim kandidatima pruža ista mogućnost, a članovi Odbora mogu da pitaju ili ne pitaju.

"Mi ćemo početi sa po tri kandidata i ako se pokaže da smo super efiaksni nije problem da pozoveme dodatne kandidate...Imali smo iskustvo i ranije, ja sam zvala po tri kandidata, nikat treći nije došao na red", kazala je Kordić.

Laličić je, objašnjavajući zašto su odbili prijavu Mitrića, rekla da je on dostavio samo pisanu prijavu u kojoj je naveo da će propratne dokumentaciju dostaviti u tri dana, ali nije dostavio.

Dragan Ivanović (SNP) pitao je Laličić da li je Mitrić imao pravo da se prijavi na konkurs.

»Komisija se nije upuštila u tu analizu, s obzirom na to da nije dostavio dokumentaciju«, rekla je Laličić.

Bonus video: