Joković o predsjedničkim izborima: Prioriteti izbor sudija US, zajednički kandidat pobjednika od 30. avgusta...

"Jedan od prioriteta bio bi i nastavak razgovora oko formiranja 44. vlade, a ako u tome ne uspijemo onda bi trebalo rekonstruisati 43. vladu"

14776 pregleda 58 komentar(a)
Joković, Foto: Gov.me
Joković, Foto: Gov.me

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) i ministar poljoprivrede Vladimir Joković poručio je da su nakon raspisivanja predsjedničkih izbora za 19. mart važna tri prioriteta.

"Prvi bi bio da u što kraćem roku izabereme četvoro sudija Ustavnog suda i da konačno riješimo to pitanje kako bismo mogli da uđemo u sljedeće izbore bez ikakvih pravnih problema. SNP će tome dati maksimalan doprinos", kaže Joković u saopštenju koje je medijima dostavila Služba za odnose s javnošću Vlade.

Prioritet broj dva, kaže on, za sve koji su pobijedili 30. avgusta 2020. bio bi da se objedine.

Povezani članci

16. Januar 2023.

Predsjednički izbori 19. marta

"I da pokažemo da možemo zajedno i da imamo jedinstvenog predsjedničkog kandidata od koalicija koje su nastupile na izborima 30. avgusta i koji će u prvom krugu pobijediti predsjednika DPS-a, bio to Milo Đukanović ili drugi. Time bi bilo završeno potpuno razvlašćenje DPS-a i oni bi prvi put na neke parlamentarne izbore izašli kao čista prava opozicija", kaže Joković.

Prioritet broj tri bio bi kako je naveo nastavak razgovora oko formiranja 44. vlade.

"Ako u tome uspijemo SNP se za to zalaže i bićemo zadovoljni. A, ako ne uspijemo onda bi trebalo rekonstruisati 43. vladu po istom principu kako smo se dogovorili kako bi trebalo da bude formirana 44. vlada. Neki će pitati je li moguće smijenjenu vladu rekonstruisati, ali ako svi koji su pobijedili 30. avgusta glasali za smjenu dva ministra 43. vlade, zašto onda ne bismo mogli izabrati nove ministre i upotpuniti vladu", naveo je.

Zaključio je da SNP u potpunosti ostaje otvoren za svako ovo pitanje.

"I spreman za svaki dogovor kako bi pobjednička koalicija i onaj duh od 30. avgusta nastavio da traje do 2024. do kada su mu građani dali povjerenje", zaključio je Joković.

Bonus video: