Pred poslanicima danas Jasavić, Đuranović...

Saslušanje kandidata trajaće svakodnevno kako bi se do kraja mjeseca glasalo za izbor sudija

19713 pregleda 12 komentar(a)
Peti pokušaj deblokade, Foto: BORIS PEJOVIC
Peti pokušaj deblokade, Foto: BORIS PEJOVIC

Skupštinski Ustavni odbor danas će nastaviti saslušanje kandidata, koji su se prijavili na konkurs za izbor četiri sudije Ustavnog suda (US).

Na pitanja poslanika danas bi trebalo da odgovaraju Nikola Golubović, Sulejman Guči, Dragana Đuranović i Azra Jasavić. Odbor je juče saslušao Marijana Akovića, Aliju Beganovića i Narcisu Maju Bošković, a sjednicu je pratila i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Evropska komisija očekuje deblokadu Ustavnog suda do 23. januara, a njeni predstavnici su više puta upozorili da bi mogli prekinuti pristupne pregovore sa Crnom Gorom.

Nikola Golubović je član Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Guči advokat iz Ulcinja koji se više puta javljao za mjesto u Sudskom savjetu. Azra Jasavić je bivša poslanica i potpredsjednica u Vladi tokom vlasti DPS-a, u čije ime je Dragana Đuranović bila zaštitnica imovinskog interesa države u Ministarstvu finansija.

Sadašnji predsjednik Suda za prekršaje u Bijelm Polju Alija Beganović, koji je već dva puta okušao sreću na konkursu, kazao je da bi predmet od većeg značaja za javnost prioritetno uzeo u rad.

To je saopštio, odgovarajući na pitanje poslanika Demokrata Moma Koprivice da li bi kao sudija US uticao da se brzo donose odluka u osjetljivim stvarima u skladu sa procedurom.

Odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje rad US u prethodnom sazivu, rekao je da bi trebalo napraviti reorganizaciju, navodeći da je US bio dosta zatvoren prema javnosti.

Beganović je rekao da što se tiče zastupljenosti manje brojnog naroda, njegov lični stav da bi i da nema te norme u zakonu, poslanici trebalo da predlože za sudiju US makar jednog kandidata, pripadnika manje brojnog naroda.

”Ne nauštrb kvaliteta, već ako se prijavi neko ko to zaslužuje”.

Kordić je kazala da je Skupština obavezna da uzme u obzir i okolnost da li kandidat pripada manje zastupljenom polu ili manje zastupljenom narodu, ali da to nije izričit uslov u Zakonu o US.

Beganović je rekao da je Bošnjak i pored stručnih referenci, želi da se razmatra njegova kandidatura da kao pripadnik tog naroda bude sudija US.

Beganović je rekao da je dvije decenije u pravosuđu, te da je između ostalog, radio u Višem državnom tužilaštvu, Osnovnom sudu, te da je sada u drugom mandatu predsjednik Suda za prekršaje u Bijelom Polju.

Kandidatkinja za sutkinju US, Narcisa Maja Bošković, je na pitanje Moma Koprivice kako gleda na to što je US u ovom sazivu ukinuo normu zakona koja postavlja rok za donošenje odluka sudija US i da li je to bilo u skladu sa Ustavom i da li je cjelishodno rješenje, odgovorila da nije prihvatljivo ni pravično da bude isti rok za sve ustavne žalbe.

Bošković radi od 2010. godine u Osnovnom sudu u Kotoru, a radila je i u Osnovnom sudu u Baru.

Kandidat Marijan Aković, koji je sekretar Doma zdravlja u Beranama, kazao je da bi ako bude izabran za sudiju US, pokušao da pristupi stvaranju uslova za rad kolega.

On je kazao da ne živi od iluzije da će biti izabran, te da ne pripada nijednoj partiji: “Dolazim na kandidaturu lično, odgovorno, moralno kao Srbin, čovjek koji živi u Crnoj Gori”, kazao je.

Ta sudska instanca je u blokadi od septembra prošle godine.

Bonus video: