Svetlana Vujanović može da se vrati u Vrhovni sud, Sudski savjet će tražiti preispitivanje odluke Upravnog suda

Sprovedeni intervjui sa kandidatima, koji su se prijavili za izbor predsjednika Privrednog suda, kao i sa kandidatima koji su se prijavili za izbor troje sudija Apelacionog suda

29194 pregleda 37 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Sudski savjet obavijestiće Vrhovni sud Crne Gore da bivša sutkinja tog suda Svetlana Vujaanović može da se vrati na posao.

To je saopšteno nakon sjednice Sudskog savjeta.

"Imajući u vidu presudu Upravnog suda U.br.12497/22 od 20.12.2022.godine, kojom se usvaja tužba Svetlane Vujanović i poništava odluka Sudskog savjeta broj:01-5378/21 od 03.08.2021.godine, Savjet će shodno članu 56 Zakona o upravnom sporu dostaviti obavještenje Vrhovnom sudu Crne Gore da sutkinja Svetlana Vujanović ima pravo da se vrati na posao. Takođe, u predviđenom zakonskom roku Savjet će podnijeti Vrhovnom sudu zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke", navodi se u saopštenju nakon sjednice Sudskog savjeta.

Upravni sud poništio je odluku tog pravosudnog tijela koje je u avgustu 2021. godine donijelo odluku o prestanku funkcije sutkinje Vujanović i još nekoliko sudija pozivajući se na odredbe Zakona o penzionom osiguranju na osnovu kog su stekli pravo na penziju.

Vujanovićeva se nakon odluke Upravnog suda vratila na posao u Vrhovni sud, ali joj je saopšteno da oni nemaju zvaničnu odluku koja to omogućava.

Na sjednici Sudskog savjeta, održanoj juče i danas održani su intervjui sa kandidatima koji su se prijavili za izbor troje sudija Apelacionog suda Crne Gore, i to sa - Draganom Babovićem, sudijom Osnovnog suda u Podgorici i Mirjanom Vlahović, Vesnom Pean i Mirjanom Popović, sutkinjama Višeg suda u Podgorici.

Takođe, sprovedeni su i intervjui sa kandidatima, koji su se prijavili za izbor predsjednika Privrednog suda Crne Gore i za izbor predsjednika Osnovnog suda u Kotoru - i to sa Draganom Babovićem, sudijom Osnovnog suda u Podgorici, Veljkom Bulatovićem, Sandrom Đurišić, Momirkom Tešić, sudijama Osnovnog suda u Kotoru i Srđanom Klikovcem, sudijom Upravnog suda Crne Gore.

"Nakon što budu utvrđene Rang liste, Savjet će na nastavku sjednice donijeti odluke o izboru", navodi se u saopštenju.

Savjet je većinom glasova konstatovao prestanak sudijske funkcije Hasniji Simonović, sutkinji Vrhovnog suda Crne Gore zbog sticanja uslova na ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Takođe, Sudski savjet je konstatovao prestanak sudijske funkcije i sudiji Višeg suda u Bijelom Polju Radoslavu Konataru i sutkinji Osnovnog suda u Bijelom Polju Jeleni Đukanović Perović na lične zahtjeve.

"Savjet je utvrdio da sudije Osnovnog suda u Podgorici Bojana Burzan i Jelena Anđelić ispunjavaju uslove iz člana 33 stav 1 i 2 Zakona o Centru za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu za mentore, i dopunio Listu mentora iz reda sudija ovog suda", navodi se u saopštenju.

Bonus video: