Konjević: Da je bilo političke volje mogao se postići dogovor i o predsjedničkim i vanrednim parlamentarnim izbo

"Pitanje izbora Ustavnog suda, zbog neodgovornog odnosa parlamentarne većine, se ne rješava više od dvije godine čime je, pored niza drugih otvorenih problema, zemlja dovedena u stanje institucionalne blokade i krize koja prijeti i zaustavljanjem pregovora sa EU“, kazao je Konjević, koji je danas u Podgorici razgovarao sa specijalnim izaslanikom SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom

14162 pregleda 13 komentar(a)
Konjević i Saracin, Foto: SDP
Konjević i Saracin, Foto: SDP

Da je bilo političke volje vrlo se lako mogao postići dogovor i o predsjedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima, što bi bio dobar podsticaj i za dogovor oko Ustavnog suda.

To je saopštio predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević koji se danas susreo sa specijalnim izaslanikom SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom.

Kao je saopšteno iz SDP-a, Konjević i Saracin su razgovarali o aktuelnim političkim izazoivima koji stoje pred Crnom Gorom.

Konjević je, navodi se, upoznao Saracina da je proces izbora sudija Ustavnog suda pitanje koje urgentno treba riješiti, a da će odnos SDP biti maksimalno konstruktivan i značiti podršku kandidatima sa najboljim stručnim i profesionalnim referencama.

"Pitanje izbora Ustavnog suda, zbog neodgovornog odnosa parlamentarne većine, se ne rješava više od dvije godine čime je, pored niza drugih otvorenih problema, zemlja dovedena u stanje institucionalne blokade i krize koja prijeti i zaustavljanjem pregovora sa EU“, kazao je Konjević.

On je, kako je saopšteno, ukazao na permanentno odsustvo želje za stvarnim dijalogom od strane parlamentarne većine.

"Koje je demonstrirano i prije dva dana jednostranim zakazivanjem predsjedničkih izbora, bez pokušaja da se nađe cjelovito rješenje ukupne krize. Da je bilo političke volje vrlo se lako mogao postići dogovor i o predsjedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima, što bi bio dobar podsticaj i za dogovor oko Ustavnog suda“, rekao je Konjević.

Naveo je da je određenim subjektima prioritet kako da se održe na vlasti koji mjesec duže, a ne kako rješavati otvorena pitanja na elementarno demokratski i evropski način.

Konjević je naglasio da i pored toga SDP ostaje potpuno otvoren za dogovor, imajući punu svijest o tome šta znači deblokada institucija i vraćanje političkog sistema u redovno stanje i koliko je za državu i društvo u cjelini značajan nastavak evropskog puta zemlje.

"Predsjednik SDP je tokom razgovora upoznao Saracina sa snažnim vanjskim antievropskim uticajima kojima je Crna Gora izložena u posljednje 2 i po godine, čiji je cilj da državu potpuno skrene sa njenog prirodnog građanskog i evropskog kursa, čije posljedice se danas veoma jasno mogu vidjeti. Sagovornici su se saglasili da je institucionalna stabilizacija zemlje i nastavak evropskog puta potpuni prioritet kojim se svi odgovorni politički subjekti moraju baviti u narednom periodu", zaključuje se u saopštenju SDP-a.

Bonus video: