Darmanović: Dinamika napretka regiona da zavisi od individualnih rezultata

Ministar vanjskih poslova je ukazao na značaj potpisivanja Sporazuma o transportnoj zajednici koji će doprinijeti boljoj infrastrukturnoj povezanosti država regiona
0 komentar(a)
Srđan Darmanović Njujork, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović Njujork, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 20.09.2017. 19:13h

Višegodišnji akcioni plan za uspostavljanje regionalne ekonomske zone biće koristan instrument u integracionom procesu država regiona, čija dinamika napretka treba isključivo da zavisi od individualnih rezultata, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Darmanović je prisustvovao otvaranju glavne debate Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.

Na marginama zasijedanja, Darmanović je učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana sa evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, čiji je domaćin bio generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Darmanović je tokom izlaganja pozdravio rezultate nedavno održanog samita u Trstu koji je potvrdio evropsku perspektivu regiona.

On je ukazao na značaj potpisivanja Sporazuma o transportnoj zajednici koji će doprinijeti boljoj infrastrukturnoj povezanosti država regiona.

“Dodatno, istakao je važnost Višegodišnjeg akcionog plana za uspostavljanje regionalne ekonomske zone koji će postaviti efikasne smjernice za produbljivanje saradnje i ekonomsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i predstavljati koristan instrument u integracionom procesu država regiona, čija dinamika napretka treba isključivo da zavisi od individualnih rezultata”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Darmanović je razgovarao i sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Kosova, Bedžetom Pacolijem.

“U prvom i veoma konstruktivnom razgovoru sagovornici su ocijenili da su odnosi dvije države dobri i prijateljski, te da će predstojeća posjeta potpredsjednika Pacolija Crnoj Gori, planirana za narednu sedmicu, dati dodatan impuls snaženju sveukupnih odnosa i saradnje”, navedeno je u saopštenju.

Tokom 72. zasijedanja Generalne skupštine UN, Crna Gora je učestvovala na Samitu o Globalnom paktu za životnu sredinu i podržala inicijativu koju je pokrenula Francuska, sa ciljem doprinosa efikasnijoj implementaciji Agende održivog razvoja do 2030 godine.

Bonus video: