Lekić: Napad na Marka Кovačevića je napad na sve Srbe u Crnoj Gori

"Gospodinu Кovačeviću se zamjera što je proslavljao velikane srpske istorije i oslobodilačkih ratova kao što je to slučaj sa našim čuvenim ustanikom serdarom Vulom", poručio je Lekić

8419 pregleda 41 komentar(a)
Lekić, Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Lekić, Foto: Rudnik uglja Pljevlja

Predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije (NSD) u Pljevljima Milan Lekić, ocijenio je danas da "aktuelna medijska hajka" koja se, kako smatra, vodi protiv predsjednika Opštine Nikšić i visokog funkcionera NSD-a Marka Кovačevića, predstavlja "jednu besprizornu i krajnje nečasnu epizodu" koja, tvrdi Lekić, ima za cilj da drži srpski narod u stanju "političke pokornosti".

Lekić je izvršni direktor Rudnika uglja u Pljevljima.

Poručio je da je napad na Marka Кovačevića "napad na sve nas" i da oni kao predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori, neće dozvoliti da u ovoj borbi ostane sam.

"Gospodinu Кovačeviću se zamjera što je proslavljao velikane srpske istorije i oslobodilačkih ratova, kao što je to slučaj sa našim čuvenim ustanikom serdarom Vulom. Napade na Кovačevića sprovode DPS, politički predstavnici Bošnjaka, tzv. nezavisni intelektualci, ali, na našu veliku žalost, i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić. Naime, gospodin Fejzić je u više navrata istakao da je ponašanje Marka Кovačevića, samo zbog toga što se nije odrekao naše svete oslobodilačke tradicije, fašistički čin. Takva poruka, i to u 21. vijeku, zaista je neprimjerena jednom vjerskom lideru. Gospodin Fejzić je otišao i korak dalje, pa je Osmansko carstvo proglasio za civilizovanu i demokratski ustrojenu državu, čime je povrijedio nacionalna i vjerska osjećanja svih Srba, čiji su preci odlično upamtili svu rigidnost i sve zločine koji su vjekovima sprovođeni nad našim narodom, upravo od turskog zavojevača. Da li to znači da gospodin Fejzić opravdava i ostale okupatore, poput Njamaca, Italijana ili, možda, ustaša? Gospodin Fejzić je, svjesno ili ne, ovakvim ponašanjem i napadima na gospodina Кovačevića poslao jasnu poruku da je njegovanje oslobodilačke tradicije srpskog naroda problem u Crnoj Gori, čime je jasno doveo u pitanje identitet srpskog naroda i pravo na uživanje svih zagarantovanih civilizacijskih prava", naveo je Lekić u saopštenju.

Dodaje da "nisu očekivali od gospodina Fejzića da se ponaša kao nekadašnji glavni imam iz Pljevalja, Samir Кadribašić, koji je godinama sijao mržnju prema srpskom narodu, i to na najprimitivniji mogući način".

"S druge strane, ne možemo da ne primjetimo da je gospodin Fejzić "mudro" prećutao likovanje predsjednika Opštine Tuzi, Nika Đeljošaja, povodom 555 godina od smrti Đurađa Skenderbega, koji je bio veliki borac protiv Turaka i čina nasilne islamizacije koju su Turci na ovim prostorima svakako sprovodili. Ukoliko gospodin Fejzić nije bio upoznat sa tim, možda ga je mogao informisati upravo Кadribašić, današnji hodža iz Tuzi. Takođe, gospodin Fejzić se nije istakao u solidarnosti sa srpskim pravoslavnim narodom kada je, tokom veličanstvenih litija vodio borbu za odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve, što umnogome objašnjava posljednje ispade gospodina Fejzića. Nažalost, ova hajka na gospodina Кovačevića dovela je do skandalozne situacije da mu se otvoreno prijeti klanjem. Nije se, očigledno, razmišljalo o posljedicama kada se ovaj mladi i časni čovjek izložio, zaista nepotrebnim, komentarima, i to samo zbog toga što ne želi da odstupi od naše svete oslobodilačke tradicije", naveo je Lekić u saopštenju.

Bonus video: