Lideri opozicije na sastanku sa zvaničnikom SAD

Sastanci sa Palmerom uslijediće nakon razgovora lidera opozicionih partija sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivom Oravom i ambasadorima članica Unije
55 komentar(a)
Metju Palmer, Foto: Facebook.com
Metju Palmer, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 20.09.2017. 17:09h

Predstavnici svih opozicionih parlamentarnih partija, osim Demokratskog fronta, sastaće se sjutra sa direktorom Kancelarije za jugoistočnu Evropu u Stejt dipartmentu Metjuom Palmerom, saznaju “Vijesti”.

Sa američkim zvaničnikom će se pojedinačno sastati čelnici Socijaldemokratske partije (SDP), Građanskog prokreta URA, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije (SNP), Demosa, kao i lider pokreta Ujedinjena Crna Gora, Goran Danilović, dok članovi predsjedništva Fronta nijesu dobili poziv za sastanak sa Palmerom, potvrđeno je "Vijestima" iz više izvora.

Palmer je, prije funkcije direktora Kancelarije za Jugoistočnu Evropu radio u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu.

Sastanci sa Palmerom uslijediće nakon razgovora lidera opozicionih partija sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivom Oravom i ambasadorima članica Unije.

Nakon jučerašnjih razgovora u Delegaciji, član predsjedništva DF-a Andrija Mandić kazao je da će taj politički savez do 1. oktobra čekati da ostatak opozicije odgovori na njihovu ponudu da zajedno izađu na proteste, utvrde zajedničkog kandidata za predsjedničke izbore i zajedničke liste za lokalne izbore.

"Da tim protestom utvrdimo naše zajedništvo, da imamo jednog predsjedničkog kandidata koji bi bio nestranačka ličnost, da zajednički sa jednom odborničkom listom nastupimo na lokalnim izborima. Da se protestima izborimo za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi bili istog dana kad i predsjednički, a da se na njima opozicija pojavi takođe sa jednom poslaničkom listom”, rekao je Mandić.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković je nakon sastanka, kazao da će ta partija nastaviti bojkot parlamenta. On je istakao da svaka stranka ima pravo da se vrati u Skupštinu, navodeći da SNP "u tom pravcu neće žuriti".

"Bojkot je odluka koju je podržala cijela opozicija i ne vidim razlog zašto bi neka opoziciona partija to prekidala”, rekao je Joković i dodao da je ubijeđen da bi vlast, da je rezultat na izborima 16. oktobra bio u korist opozicije, te izbore poništila i organizovala nove.

Ambasadori traže prekid bojkota

Mandić je kazao da su ambasadori članica EU, kao i ranije američki potpredsjednik Majk Pens, poručili da nemaju razumijevanja za bojkot parlamenta i da to ne podržavaju. On je saopštio da ambasadorima EU nijesu odgovorili na ponudu za dijalog.

"Ne želimo da se naša platforma koja je ponuđena opoziciji sada preklopi sa nekom novom inicijativom. Poslije 1. okrobra bićemo spremni da odgovorimo i na ovo pitanje“, rekao je Mandić. On je pozvao opoziciju da zajednički rade i da ne razmišljaju o bojkotu, o povratku u parlament i o bojkotu nastupa na narednim izborima.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić je u ponedjeljak, nakon sastanka sa ambasadorima EU, kazao da od premijera Duška Markovića očekuje da počne razgovore o rješavanju političke krize u državi. Krivokapić je tada kazao kako očekuje da “naši evroatlantski partneri dovoljno uvijerljivo ubijede premijera da prihvati dijalog sa opozicijom”.

Bonus video: