Delegacija EU: Diskusijom u parlamentu do rješenja političke situacije

Predstavnici EU podsjetili su i da su međunarodni posmatrači ocijenili da su parlamentari izbori iz oktobra 2016. održani u konkurentnim okolnostima i uglavnom sprovedeni uz poštovanje osnovnih sloboda
63 pregleda 9 komentar(a)
Delegacija EU, Foto: Savo Prelević
Delegacija EU, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.09.2017. 13:27h

Diskusije za rješavanje političke situacije u Crnoj Gori treba da budu u Skupštini, a važno je da u njima učestvuju sve partije, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i ambasadori zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Crnoj Gori proteklih dana održali su odvojene sastanke sa liderima opozicionih stranaka i koalicija koje imaju predstavnike u Skupštini: SDP, Demokrate, SNP, Demokratski front, Demos, URA i Ujedinjena Crna Gora.

Kako su kazali iz Delegacije EU, predstavnici EU naglasili su značaj budućnosti Crne Gore u Evropskoj uniji i istakli pozitivnu poruku zemljama Zapadnog Balkana, posebno Crnoj Gori, koju je predsjednik Evropske komisije Junker saopštio tokom nedavnog govora o stanju Unije.

Napredak Crne Gore u pristupnom procesu, ističu, i dalje će biti određivan brzinom sprovođenja reformi ka ispunjavanju uslova za članstvo u EU. Posebno je naglašeno da Crna Gora treba da da prioritet ostvarivanju opipljivih rezultata u oblasti vladavine prava, uključujući pravosuđe i osnovna prava.

"Predstavnici EU naglasili su da je važno da sve političke stranke učestvuju u konstruktivnoj diskusiji sa ciljem da se nađe rješenje za trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, što su i poruke koje su se mogle ranije čuti od Visoke predstavnice/potpredsjednice Mogerini, komesara Hana i predsjednika Evropskog parlamenta Tajanija. Takve diskusije treba da se održe u Skupštini i do rješenja treba da dođe Crna Gora kao zemlja koja pregovara o članstvu u Evropskoj uniji," stoji u saopštenju Delegacije EU.

Predstavnici EU podsjetili su i da su međunarodni posmatrači, posebno posmatračka misija OEBS/ODIHR, ocijenili da su parlamentari izbori iz oktobra 2016. održani u konkurentnim okolnostima i uglavnom sprovedeni uz poštovanje osnovnih sloboda, te naglasili da je od suštinskog značaja da Crna Gora efektivno implementira OEBS/ODIHR preporuke koje se tiču izbora.

Bonus video: