Veber: EU ne prijeti praznom puškom

Unija će uskratiti pretpristupnu podršku Crnoj Gori ako se do kraja mjeseca ne izaberu sudije Ustavnog suda, ocijenio politolog i analitičar

9288 pregleda 14 komentar(a)
Dogovor oko nove Vlade ne bi riješio kompleksnu krizu: Veber, Foto: YouTube
Dogovor oko nove Vlade ne bi riješio kompleksnu krizu: Veber, Foto: YouTube

Politikolog i analitičar iz Berlina Bodo Veber ocijenio je da je Evropska unija prilično odlučna da ispuni svoja upozorenja i zamrzne pregovore sa Crnom Gorom, ukoliko političari ni ovoga puta ne riješe krizu u vezi sa Ustavnim sudom i konačno ne izaberu sudije.

Veber je za Radio Crne Gore kazao da će EU uskratiti pretpristupnu podršku Crnoj Gori ukoliko se do kraja mjeseca ne izaberu sudije Ustavnog suda, i da to nijesu samo prijetnje.

On je istakao da je bez funkcionalnog Ustavnog suda upitan čak i rezultat predsjedničkih izbora, a država bez predsjednika i sa, kako je kazao, upitnom vladajućom većinom, izvjesno ne može da pregovara za ulazak u EU.

”Ako ne dođe do dogovora niti se popune mjesta u Ustavnom sudu, upitan je čak i rezultat nadolazećih predsjedničkih izbora, kada bi Crna Gora mogla da i dublje klizne u krizu u kojoj imamo ustavno upitnu možda i vladajuću većinu, a nemamo predsjednika. To je situacija koja je poprilično realna da EU ispuni svoje prijetnje i obistini najave da će zamrzavati pretpristupne pregovore sa Crnom Gorom. U toj rastućoj ustavnoj krizi sigurno bi bilo teško EU da nastavi sa pretpristupnom podrškom Crnoj Gori”, istakao je Veber.

Dogovor oko nove Vlade, kako je istakao Veber, ne bi riješio kompleksnu krizu, jer je za izbor sudija potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina.

”Da li će se dogovoriti ili ne, to svakako neće riješiti konflikt sa drugim političkim blokom predvođenim DPS-om, najprije za Ustavni sud, a potom predsjedničke i parlamentarne izbore”, rekao je Veber.

To što je specijalni izaslanik njemačke Vlade Manuel Saracin za mjesec u Crnoj Gori boravio dva puta, Vebera ne iznenađuje, ali je kazao da su Njemačka, cijela EU i SAD prilično kasno shvatili da je Crna Gora u ozbiljnoj institucionalno-političkoj krizi. Zato će i Berlin i Brisel morati da ulože mnogo veće napore da se situacija popravi.

”Plašim se da je kriza samo rezultat dugogodišnje nestrateške politike i da će biti potrebno da se ulože ogromni napori i neki novi pristup od strane EU prema Crnoj Gori”, istakao je Veber.

On je ocijenio da Evropskoj uniji fali neka nova, mnogo bolja strateška politika, kako bi se ozbiljnije pristupilo pitanju proširenja na Zapadni Balkan.

Bonus video: