Sutkinje, ako zatraže, mogu u penziju sa navršene 64 godine života i najmanje 15 godina staža

Sudski savjet razmatrao Nacrt izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama

19435 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sudski savjet predlaže da sudija koji ima navršenih 66 godina života i najmanje 15 godine staža osiguranja ispunjava uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

To je saopšteno nakon sastanka članova Sudskog savjeta, na kojem je razmatran Nacrt izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je posebna pažnja posvećena članu 5 Zakona kojim su regulisana prava sudija.

Tim povodom Sudski savjet je dao određene predloge i sugestije u cilju, kako su naveli, unapređenja postojećeg pravnog okvira i jačanja nezavisnosti nosilaca sudijskih funkcija.

Ti predlozi, kako su naveli, se odnose na pitanje sticanja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju, kao i na pitanje prava na visinu penzije u odnosu na visinu staža osiguranja.

Kako su naveli iz sudskoga savjeta član 5 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama treba da glasi - "Sudija ispunjava uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju sa navršenih 66 godina života i najmanje 15 godine staža osiguranja".

Navode da izuzetno od stava jedan člana Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, sudija može ispuniti uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju, ako to sam zatraži:

  • kada je u pitanju žena sa navršene 64 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja;
  • kad navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života”.

Iz Sudskog savjeta navode i da član 5b treba da glasi - "Sudiji koji je te poslove obavljao najmanje 20 godina, koji ispunjava uslove u pogledu penzijskog staža za sticanje prava na penziju, visina penzije se određuje u iznosu:

  • posljednje zarade za 40 godina staža osiguranja
  • 90 odsto posljednje zarade za 35 godina staža osiguranja
  • 80 odsto posljednje zarade za 25 godina staža osiguranja”.

"Navedeni predlozi članova Savjeta proizlaze i iz mišljenja Venecijanske komisije na tekst navedenog Nacrta zakona, kao i na osnovu čl. 6. 4 Evropske povelje o zakonu za sudije, kojom je predviđeno da se zakonom posebno osigurava da sudije koje su dostigle starost za penziju, koje su obavljale sudijsku dužnost u određenom periodu, imaju pravo na penziju, čiji iznos mora da bude što približniji iznosu njihove posljednje sudijske plate", navodi se u saopštenju Sudskog savjeta.

Bonus video: