Đurović: Kompletiranje Ustavnog suda neophodno za neometano održavanje predsjedničkih izbora

"Cilj posjete je procjena političke situacije i u saglasnosti sa državnim funkcionerima i političkim akterima, odlučivanje da li je potrebno prisustvo posmatračke Misije ODIHR-a tokom održavanja predsjedničkih izbora 19. marta", kazao je Petrov

3994 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kabinet Predsjednice skupštine
Sa sastanka, Foto: Kabinet Predsjednice skupštine

"Raspisani su izbori za predsjednika Crne Gore, i neophodna je dodatna posvećenost svih političkih subjekata u kompletiranju Ustavnog suda kako bi se izborni postupak odvijao neometano", saopštila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović

To je kazala tokom sastanka sa Goranom Petrovim i Ksenijom Dašutinom, predstavnicima Misije ODIHR-a za procjene potreba povodom predstojećih predsjedničkih izbora.

Đurović je sa Petrovim i Dauštinom razgovarala i o procesu izbora sudija Ustavnog suda, pri čemu je podsjetila da se radi o šestom pozivu od 2018. godine, navodi se u saopštenju Kabineta predsjednice..

Đurović je istakla da očekuje da ovog puta "bude izabrano svih četvoro sudija" i da se nada da će se ovaj postupak uspješno završiti.

Đurović se osvrnula i na važnosti završetka izborne reforme, i kazala da je ovo šansa za postizanje dogovora oko seta izbornog zakonodavstva.

Petrov je istakao da je cilj posjete da procijene političku situaciju i u saglasnosti sa državnim funkcionerima i političkim akterima, odluče da li je potrebno prisustvo posmatračke Misije ODIHR-a tokom održavanja predsjedničkih izbora 19. marta.

"Pažnju ODIHR-a zaokuplja i proces izbora sudija Ustavnog suda i interesuje nas kako predsjednica Skupštine procjenjuje da će se ovaj postupak završiti", kazao je Petrov.

On je podsjetio da 16 šesnaest posmatračkih misija OEBS-a u Crnoj Gori od 1997. godine, i naglasio da su spremni da prate i predsjedničke izbore 19. marta.

Dašutina je iskazala interesovanje za zastupljenost žena u političkim strukturama, državnim institucijama i Skupštini.

Đurović je saopštila da to trenutno uređuje Zakon o izboru odbornika i poslanika, prema kojem mora biti najmanje 30 odsto žena na izbornim listama.

"Radi se na povećanju učešća žena na 40 odsto", zaključila je Đurović.

Bonus video: