Zeković: Amfilohije jedini smisao pronalazi u vrijeđanju crnogorskih građana i države

On je dodao da ostaje samo da se vidi šta je ovaj put spremljeno za prodaju dok se građani zagovaraju govorom mržnje
23 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: SDP
Bojan Zeković, Foto: SDP
Ažurirano: 20.09.2017. 10:22h

Član Predsjedništva SDP Bojan Zeković kazao je da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije jedini smisao pronalazi u vrijeđanju crnogorskih građana i države.

On je reagovao na jučerašnje saopštenje Amfilohija u kojem mitropolit navodi da "neki misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori"

"Sve vrijeme javnog djelovanja mitropolit Amfilohije daje krajnje neprimjerene izjave, dok mu se u zadnje vrijeme stanje dodatno pogoršalo i jedini smisao pronalazi u vrijeđanju crnogorskih građana i države u kojoj se rodio i u kojoj živi. Ništa mudro, plemenito, niti hrišćanski građani ne mogučuti od čovjeka koji na žalost sjedi na tronu Svetog Petra Cetinjskog, sa koga pokušava da uvrijedi one koje je Sveti Petar okupljao, predvodio i mirio. Dok su Amfilohijevi prethodnici religiju koristili da mire zavađene, on je zloupotrebljava za propagiranje mrznje i zavađanje najbližih. Ali kada u Cetinjski manastir uvodite Arkana, a imovinu vjernika koristite za gradnju hotela po primorju, sve vrijeme vrijeđajući državu, a sarađujući sa vlašću, onda su ovakve izjave logičan nastavak", kazao je Zeković.

On je dodao da ostaje samo da se vidi šta je ovaj put spremljeno za prodaju dok se građani zagovaraju govorom mržnje.

"Uz izvinjenje zbog poređenja, kada gospodina Amfilohija uporedite sa nekadašnjim cetinjskim mitropolitima, najbolje se vidi njegova prava mjera. Infantilne pošalice, lišene svake duhovitosti, saopštene sa jedinim ciljem - da uvrijede, nedostojne su pristojnog čovjeka i nikako ne bi smjele biti način komunikacije vjerskih poglavara. Kada ne uspijevate biti mudar i plemenit ovjek koji služi svojoj zajednici, pa ne uspijete ni u namjeri da budete istinski vjernik, onda je izgleda logičan kraj da budete samo Srbin, Crnogorac, Bošnjak, Hrvat, Albanac... koji jedino što umije jeste da mrzi i vrijeđa druge Srbe, Crnogorce, Bosnjake, Albance, Hrvate...Na žalost, taj problem nema samo gospodin Amfilohije. Kako god se pokušavalo predstaviti, jedina veza koju takvo ponašanje može imati sa religijom, jeste pokazivanje odsustva istinske vjere. Ko vjeruje u boga, neka se nada da će mu oprostiti", zaključio je Zeković.

Bonus video: