Novaković Đurović: Varhelji kazao da neće biti blokade pregovora sa EU

Na sastanku je naglašena važnost hitnog imenovanja sudija Ustavnog suda, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade

10500 pregleda 18 komentar(a)
Novaković Đurović i Varhelji, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Novaković Đurović i Varhelji, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Iako je primijećeno usporavanje u pregovaračkom procesu, njegova blokada trenutno nije na dnevnom redu Evropske komisije, ali je naglašena važnost hitnog imenovanja sudija Ustavnog suda, kako bi se ispunili osnovni preduslovi za dalji razvoj institucija koje treba da daju podršku vladavini prava i ukupnom političkom sistemu, kao osnovnom preduslovu za ulazak u konačnu fazu pregovaračkog procesa.

To je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, rezime sastanka koordinatorke radom Ministarstva evropskih poslova Ane Novaković Đurović i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Ministarka Novaković Đurović je, navode, istakla uvjerenje da će se u Skupštini izabrati sudije Ustavnog suda, u "do sada najtransparentnijem procesu izbora", i na taj način otvoriti nova perspektiva u pravcu zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Komesar Varhelji je potvrdio da Evropska komisija ostaje pouzdan partner na reformskom putu Crne Gore, te da će svojim punim kapacitetom, kako ekspertskom, tako i finansijskom podrškom, nastaviti da podržava proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

"U konačnom, komesar Varhelji je pozvao sve političke aktere u Crnoj Gori da prepoznaju aktuelni geopolitički momenat i da jačanjem sistema vladavine prava, osnaže dinamiku ovoga procesa", zaključuje se u saopštenju.

"Ohrabrujuća poruka"

Novaković Đurović je kazala da su na današnjem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Evropske komisije dobili jasne inpute i poruke za dalji pregovarački proces Crne Gore sa EU.

"U otvorenom razgovoru je konstatovano da u određenim oblastima Crna Gora jeste ostvarila proces, ali da u oblasti političkih kriterijuma imamo pred nama nekoliko ključnih zadataka koje moramo ispuniti kako bismo mogli nastaviti dinamiku procesa koja je bila u prethodnom periodu", navela je ona u videu objavljenom na sajtu Vlade.

Ana Novaković Đurović
foto: Vlada Crne Gore/screenshot

Suštinski, najveća su očekivanja da se u narednom periodu izaberu preostale sudije Ustavnog suda, istakla je Novaković Đurović.

"To je preduslov za sve dalje procese u Crnoj Gori i za osiguranje vladavine prava. Još jednom nam je apostrofirano da u poglavljima 23 i 24 moramo napraviti pomak koji uslovljava napredak i u drugim oblastima, što nam je jako dobro poznato. Ponovili smo očekivanje i uvjerenje da će političke stranke u parlamentu napraviti konsenzus i dogovor, i sigurni smo da ćemo nakon imenovanja sudija US nastaviti i druge procese, u jednoj mnogo sigurnijoj institucionalnoj atmosferi i da ćemo na ovom putu ostvarivati rezultate", dodala je.

Kazala je kako su ponovili da je ulazak u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet, da je Vlada na dnevnom nivou posvećena reformama u toj oblasti i da za vlast ne postoje druge opcije, te da će u tom pravcu nastaviti redovne aktivnosti.

Na sastanku sa Varheljijem su, kako je kazala, dobili ohrabrujuću poruku da neće biti blokade pregovora EU sa Crnom Gorom, već da naša država ima podršku Evropske komisije u daljim naporima da riješi najvažnija pitanja. "To otvara novu perspektivu za dalji progres na putu ka Evropskoj uniji", zaključila je Novaković Đurović.

Bonus video: