Jovanović: O profesionalnom integritetu govore rezultati mog rada

"Inicijativom se nije željela prejudicirati odluka o određivanju v.d. VDT-a, već izraziti stav da diskontinuitet na poziciji VDT-a, samim tim i predsjednika TS-a, odnosno česte personalne promjene na tim pozicijama, mogu negativno uticati na funkcionisanje institucije"

13800 pregleda 4 komentar(a)
Jovanović, Foto: Boris Pejović
Jovanović, Foto: Boris Pejović

Vršiteljka dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Maja Jovanović, kazala je “Vijestima” da je njen stav o predloženim izmjenama Zakona o Državnom tužilaštvu izražen kroz podršku inicijativi Tužilačkog savjeta (TS) koja je upućena Skupštini i Vladi.

Navodi da je inicijativu upućenu parlamentu podržalo svih devet članova TS-a koji su prisustvovali sjednici tokom koje se raspravljalo o tome.

"Inicijativom se nije željela prejudicirati odluka o određivanju v.d. vrhovnog državnog tužioca (VDT), već izraziti stav da diskontinuitet na poziciji VDT-a, samim tim i predsjednika TS-a, odnosno česte personalne promjene na tim pozicijama, mogu negativno uticati na funkcionisanje institucije, budući da je neophodno određeno vrijeme da se lice koje obavlja ovu funkciju, pa i u kapacitetu vršioca dužnosti, upozna sa svim okolnostima, informacijama i drugim pitanjima neophodnim za efikasno obavljanje nadležnosti", podvukla je Jovanovićeva, koja je i predsjednica TS-a.

Upitana smatra li da bi njen profesionalni integritet bio narušen ako bi prihvatila da joj se, u slučaju usvajanja izmjena, mandat produži na taj način, Jovanovićeva je odgovorila da smatra da o njenom profesionalnom integritetu najbolje govore rezultati rada koje je postizala tokom višedecenijskog obavljanja funkcije u Državnom tužilaštvu Crne Gore.

Predlogom izmjena zakona, koje je inicirao TS a predložila Vlada, ukinula bi se odredba kojom se propisuje da mandat v.d. VDT- a može trajati šest mjeseci, uz mogućnost jednog reizbora. Jovanovićevoj drugi v.d. mandat ističe 5. februara.

Povezani članci

26. Januar 2023.

Kraj za Jovanović, ne i za v. d. stanje

Bonus video: