PSSE raspravlja o izvještaju: Temeljni ugovor i pad Vlade omeli izbor sudija Ustavnog suda

Crna Gora je 2022. prošla kroz značajnu političku nestabilnost koja je rezultat promjena nakon 2020. kada je na parlamentarnim izborima smijenjena Demokratska partija socijalsta, navode izvjestioci PSSE

44894 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) raspravlja danas o Izvještaju Komiteta za poštovanje obaveza država članica Savjeta Evrope, čiji je dio i situcija u Crnoj Gori na osnovu dokumenta koji su sačinili njeni izvjestioci koji su prošle godine boravili u Crnoj Gori.

U njemu se ukazuje na potrebu izbora sudja Ustavnog suda, na šta su izvjestioci skrenuli pažnju.

Oni navode da je Vlada Dritana Abazovića izgubila povjerenje zbog Temeljnog ugovora što je, kako su naveli, omelo da se prošle godine izaberu te sudije I završe izborne reforme.

Crna Gora je 2022. godine prošla kroz značajnu političku nestabilnost koja je rezultat promjena nakon 2020. godine kada je na parlamentarnim izborima smijenjena Demokratska partija socijalsta, navode izvjestioci.

Oni podsjećaju da je Vlada Zdravka Krivokapića izgubila povjerenje u februaru prošle godine, a da je predsjednik Milo Đukanović dao mandat bivšem vicepremijeru Dritanu Abazoviću za sastav kabineta. Navodi se i da je Vlada izabrana uz manjinsku podršku DPS-a, te da je njen fokus bio da ubrza pristup Evropskoj uniji.

Od 10. do 13. jula u Crnoj Gori su bili izvestioci, koji su razgovarali na četiri teme i to o nezavisnosti pravosuđa, vraćanja povjerenja u izborni proces, situaciji u medijima i borbi protiv korupcije.

"Vlasti su predstavile nekoliko nacrta zakona i izrazile uverenje da će izborna reforma o kojoj se raspravlja u okviru posebnog skupštinskog odbora biće donijeta prije sljedećih izbora. Imenovanje sudija Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta trebalo je da se završi u roku od nekoliko nedjelja.

"Izbori za US su izostali zbog, kako se navodi, nesposobnosti političkih stranaka da se dogovore o kandidatima. Sud je ostao bez kvoruma nakon penzionisanja jednog sudije u septembru.

Sve političke stranke su bile svjesne značaja takvih imenovanja za vladavinu prava i pravilno funkcionisanje demokratskih institucija,” naveli su izvestioci.

U dokumentu se navodi da je borba protiv korupcije veoma obećavajuća. “Prethodne procjene su zaključile da je pravni okvir bio dovoljan, ali je izostala politička volja da se on sprovede… Očekivalo se niz slučajeva visokog profila koji će dokazati stvarnu posvećenost u borbi protiv korupcije. Tokom posjete, izvjestioci su se sastali sa Specijalnim državnim tužiocem koji je izjavio da je od vlade dobio svu potrebnu podršku u kadrovskom smislu i materijalnih objekata,” navode izvjestioci.

Navodi se zatim da su u nedjeljama koje su prethodile posjeti, uhapšeni bivša predsjednica Vrhovnog Suda Crne Gore Vesna Medenica, bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. To, kako piše, možda ukazuje na stvarnu političku volju za borbu protiv korupcije.

"Međutim, politička debata se fokusirala na usvajanje (Temeljnog) ugovora vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Takvi ugovori postoje sa svim drugim vjerskim zajednicama, ali veza sa SPC je izuzetno osjetljiva u Crnoj Gori i sadržaj ugovora je bio, kako su mnogi smatrali, nezakonit i neustavan,” prenosi se.

Nakon odluke o usvajanju ovog sporazuma, DPS je, podsjeća se, povukla podršku Vladi i 20. avgusta je parlament usvojio još jedan predlog u nepovjerenju. Abazovićeva vlada je ostala kao prelazna vlada do formiranja nove vlade ili raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

“Predsjednik Đukanović je 20. septembra predložio održavanje vanrednih izbora nakon što je odbio da potvrdi kandidata tri vladajuća politička bloka Miodraga Lekića za premijera. Odlazeći premijer Dritan Abazović je optužio predsjednika Đukanovića da zloupotrebljava svoja ustavna prava i blokira politički dijalog.

Ovaj razvoj događaja omeo je usvajanje izborne reforme i izbor sudija u Ustavni sud. Skupština je 21. oktobra još jednom propustila da imenuje sudije, pa Ustavni Sud sada nije u stanju da pravilno funkcioniše u rješevanju izbornih pitanja,” ukazali su izvjestioci.

Oni su ukazali na potrebu da se nastavi sa hitnim izborom sudija US.

Bonus video: