Bošnjak i Timonije: Izbjeći opasnost politizacije i dogovorom doći do izbora sudija US

"Timonije je naglasio da u našim političkim prilikama ne treba dolivati ulje na vatru već ulje u točkove demokratije, što podrazumijeva i otklon od ekstremističkih i nacionalističkih struja, sa čim se složila i Bošnjak", navodi se u saopštenju

3082 pregleda 2 komentar(a)
Bošnjak i Timonije, Foto: Kabinet potpredsjednice Skupštine
Bošnjak i Timonije, Foto: Kabinet potpredsjednice Skupštine

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak sastala se sa francuskim ambasadorom Kristijanom Timonijeom povodom aktuelnog izbora sudija Ustavnog suda.

"U podijeljenoj političkoj stvarnosti u kojoj sitnosopstvenički uskopartijski interesi i pretenzije mnogih političkih subjekata da svoje interese umetnu i uglobe u pitanje izbora sudija Ustavnog suda i time ugroze poltički i pravni interes Crne gore, nametnula se nužno ideja da se taj izbor prepusti modelu žrijeba kao krajnjoj soluciji ukoliko do dogovora ne dođe", navodi se u saopštenju Kabineta potpredsjednice Skupštine.

Bošnjak i Timonije se nadaju da će dogovor uroditi plodom i da će se izbjeći opasnosti politizacije ovoga kako kažu, "za Crnu Goru veoma značajnog pitanja".

Dodaje se da bi ukoliko bi se izbor kandidata odvijao standardnim sistemom karakterističnim za većinu parlamentarnih evropskih demokratija, u ovom "veoma zategnutom političkom trenutku", došlo bi se u opasnost da izabrane sudije preslikaju podjele na "Vaše i Njihove" što ne bi išlo u prilog ni demokratskim vrijednostima, ni imidžu pravnog sistema Crne Gore.

"Dok bi poseban problem nastao ukoliko bi se trulim kompromisima i političkom trgovinom naškodilo kvalitetu i kredibiltetu pomenutih izbora", naglasila je Bošnjak.

Timonije dodaje da se nada da će doći do pozitivnog ishoda i da će doći do kolektivnog uspjeha političkih subjekata u Skupštini, što će biti indikator za dalje reforme i prijem CG u EU.

"Pozvao je poslanike, kao jednu zajednicu u Skupštini, da pokažu odgovornost ne samo pred građanima već i u ime demokratskog imidža Crne Gore u Evropi", navodi se u saopštenju.

Rješavanjem ovog pitanja prešlo bi se na "novi stepenik" u evropskim integracijama kazao je Timonije, koji bi podrazumijevao i izbor članova Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca.

"Raduje činjenica da Predlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o Državnom tužilaštvu neće biti prihvaćen u Skupštini upravo da bi se izbjegla opasnost od neograničenih VD stanja i da se zakoni mijenjaju radi pojedinaca", naglasio je Timonije.

Riječi je bilo i o političkoj situaciji u Evropi, ratu u Ukrajini, i njegovim refleksijama na region Zapadnog Balkana.

"Timonije je naglasio da u našim političkim prilikama ne treba dolivati ulje na vatru već ulje u točkove demokratije, što podrazumijeva i otklon od ekstremističkih i nacionalističkih struja, sa čim se složila i Bošnjak", zaključuje se u saopštenju.