Optimizam iza zatvorenih vrata

Skupštinski Ustavni odbor suzio spisak onih koji mogu biti birani za četiri mjesta u Ustavnom sudu na 18 osoba, konačan dogovor o tome najavljuje se za narednu sedmicu. Iz kabineta predsjednice Skupštine “Vijestima” je juče saopšteno da se politički razgovori odvijaju u kontinuitetu i na različitim nivoima

45528 pregleda 42 komentar(a)
Podržaće izbor ako procedura bude neupitna: poslanici DPS-a, Foto: Luka Zekovic
Podržaće izbor ako procedura bude neupitna: poslanici DPS-a, Foto: Luka Zekovic

Skupštinski Ustavni odbor suzio je spisak onih koji mogu biti birani za četiri mjesta u Ustavnom sudu, a konačan dogovor o tome najavljuje se za narednu sedmicu.

Svi izvori “Vijesti” potvrđuju da se u pregovorima odmaklo, ali postoje različite informacije o tome koja je “formula” najizvjesnija za izbor sudija koji nedostaju. Više izvora kaže da postoji načelni dogovor za izbor troje sudija, od kojih jedan po volji Demokratskog fronta, jedan sa kvote Demokratske partije socijalista, a jedan sa podrškom ostatka vladajuće većine, odnosno takozvanog političkog centra. Drugi izvori navode da je moguć dogovor za sva četiri upražnjena mjesta, od kojih bi dvoje bilo na kvoti vladajućeg saveza, dok bi po jedan bio sa kvote Demokratske partije socijalista i iz redova manjina. To, međutim, juče niko nije bio spreman da potvrdi, a takvi nagovještaji postojali su i prethodni put kada je propao pokušaj izbora jer je DPS bojkotovao glasanje na plenarnoj sjednici.

Predsjednik države i lider DPS-a Milo Đukanović je tokom susreta sa ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rajnke u četvrtak potvrdio da se preduzimaju “napori... u cilju postizanja kompromisa u pogledu selekcije kandidata i naglasio da je podrška izboru sudija neupitna ukoliko procedura izbora od prvog koraka u Ustavnom odboru bude potpuno poštovana”.

Jedan od članova Odbora rekao je “Vijestima” da su kolege iz DPS-a na sjednicima i tokom konsultacija veoma konstruktivne i da se nada da će tako i ostati.

Rajzing Rajnke i Đukanović
Rajzing Rajnke i Đukanovićfoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Formalni razgovori počeli su sredinom sedmice. Partije i njihovi predstavnici u Skupštini tako pokušavaju da naprave spisak “najozbiljnijih” kandidata o kojima bi se postigao politički kompromis, ali to ne isključuje njihovu obavezu da se formalno izjasne o svih 26 koji su se javili na oglas.

Od tog broja zasad je napravljeni uži izbor 18 pravnika, saznaju “Vijesti”. Prema saznanjima “Vijesti”, prvi eliminacioni krug nisu prošli sekretar Doma zdravlja u Beranama Marijan Aković, bivše poslanice Azra Jasavić i Snežana Jonica, bivša generalna inspektorka Agencije za nacionalnu bezbjednost Danica Kovačević, savjetnica u Ministarstvu javne uprave Sanja Maslenjak, bivša zamjenica ombudsmana Zdenka Perović, v.d. sekretara Ministarstva sporta i mladih Savo Rašović i šefica Odsjeka za drugostepeni upravni postupak u Direktoratu za bezbjednosno nadzorne poslove MUP-a Azra Cama.

Član odbora, poslanik Liberalne partije Andrija Popović je kazao “Vijestima” da u četvrtak nije prisustvovao dogovoru članova Ustavnog odbora, ali da od ranije postoji dogovor da se naredne sedmice na sastanku šefova poslaničkih klubova i članova odbora do kraja usaglase modaliteti izbora četvoro sudija Ustavnog suda.

Za izbor sudija US potrebno je 54, odnosno 49 glasova poslanika, pa je on nemoguć bez dogovora vlasti i opozicije.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić rekla je u četvrtak da neće zakazati sjednicu na kojoj bi se glasalo prije nego partije postignu dogovor o izboru četvoro sudija.

Iz kabineta predsjednice Skupštine Danijele Đurović “Vijestima” je juče saopšteno da se politički razgovori o kompletiranju Ustavnog suda Crne Gore odvijaju u kontinuitetu i na različitim nivoima. Navode da Đurović održava redovne konsultacije sa šefovima poslaničkih klubova, kao i sa članovima Ustavnog odbora i u potpunosti je posvećena postizanju političkog dogovora o izboru sudija Ustavnog suda.

”Ono što je sigurno jeste da je odblokiranje Ustavnog suda i obezbjeđenje njegove pune funkcionalnosti ključni preduslov za izlazak iz institucionalne krize u kojoj se trenutno nalazimo i nastavak našeg evropskog puta”, saopšteno je iz Skupštine.

Danijela Đurović
Danijela Đurovićfoto: Luka Zeković

Prema saznanjima “Vijesti”, favoriti za četiri mjesta u US su trenutno Snežana Armenko, Jelena Ružičić, Fadil Kardović i Jadranka Novaković.

Amenko je zamjenica ombudsmana, bila je sutkinja Osnovnog suda u Podgorici. Ona je bila ušla u uži izbor na prethodnom oglasu i uprkos tome što je bila savjetnica u kancelariji zastupnika države pred Evropskim sudom za ljudska prava, a nije dobila podršku jer opoziciji smeta njena rođačka veza sa poslanikom Demokratskog fronta.

Ružičić, koja je na prethodnom oglasu takođe ušla u uži izbor, i Kadrović su sudije Upravnog suda, dok je Novaković šefica Odjeljenja za ustavne žalbe Ustavnog suda.

Deblokada US i juče je bila tema razgovora crnogorskih i zvaničnika Evropske Unije, kao i stranih i ovdašnjih diplomata, koji su u Skupštini pratili saslušanja kandidata.

Predsjednik Milo Đukanović i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel su se, kako je saopšteno, tokom telefonskog razgovora saglasili o neophodnosti da šesti krug izbora sudija Ustavnog suda uspije i da taj sud bude u potpunosti kompletiran.

”Raduje čvrsta volja EU da pomogne Crnoj Gori da dođe do stabilnog i normalnog funkcionisanja i parlamenta i vlade kako bi se omogućilo postizanje rezultata koji će Crnu Goru voditi ubrzano ka EU”, napisao je Đukanović na Tviteru.

Zgrada Ustavnog suda
Zgrada Ustavnog sudafoto: Boris Pejović

Konkurs za sudije US je raspisan krajem decembra po skraćenoj proceduri, kako bi se što prije odblokirao Ustavni sud, koji je u blokadi od septembra prošle godine. Najviša sudska instanca sada ima tri od sedam sudija i nema kvorum za odlučivanje.

Pred odborom su saslušani Marijan Aković, Snežana Armenko, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Fadil R. Kardović, Danica Kovačević, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Darko Mugoša, Mušović Medina, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Ivan Radojičić, Savo Rašović, Faruk Resulbegović, Jelena Ružičić, Momirka Tešić, Edmond Ujkaj, Azra Cama, Maja Šćepanović i Amer Šukurica.

Iz kotorskog Osnovnog suda prijavilo se i saslušano je dvoje kandidata - sutkinja Narcisa Maja Bošković i v.d. predsjednica Momirka Tešić.

Dragana Đuranović je bila zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, a Medina Mušović je sutkinja Upravnog suda. Na pitanja poslanika odgovarali su i advokati Sulejman Guči, Amer Šukurica, bivši savjetnik premijera u vladama DPS-a Jovan Kojičić, osnovni tužioci u Ulcinju i Kolašinu Faruk Resulbegović i Maja Šćepanović, Edmond Ujkaj, pravnik u notarskoj kancelariji.

Iz US se prijavio i saslušan je i savjetnik Ivan Radojičić, kao i Darko Mugoša - direktor službe za pravne poslove u Lovćen osiguranju i Alija Beganović, predsjednik suda za prekršaje Bijelo Polje, te Nikola Golubović, član Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Stejt department zabrinut, sudije birati što prije

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je tokom sastanka u Vašingtonu sa predsjednikom i poslanikom Demokrata Aleksom Bečićem i šefom poslaničkog kluba te stranke Borisom Bogdanovićem, poručio da je izbor sudija osnovna pretpostavka za sve naredne deblokirajuće procese u Crnoj Gori i da očekuje da sudije budu izabrane što prije.

Eskobar i Bečić
Eskobar i Bečićfoto: Demokrate

Eskobar je, kako su saopštili iz Demokrata, tokom sastanka u Stejt departmentu ponovio zabrinutost SAD zbog nefunkcionalnosti pojedinih institucija u Crnoj Gori, poput Ustavnog suda. “Ohrabrujem vas i ostale političare u Crnoj Gori da doprinesete da država nastavi da se kreće utabanim evropskim putem i putem jačanja partnerstva sa NATO saveznicima”, dodao je on.

Potpredsjednica Skupštine Branke Bošnjak je u Podgorici razgovarala sa francuskim ambasadorom Kristijanom Timonijeom. Poručeno je da se nadaju da će dogovor kao primarna opcija uroditi plodom i da će se izbjeći opasnosti politizacije tog značajnog pitanja. Timonije je, kako je saopšteno iz Skupštine, rekao da se nada da će doći do pozitivnog ishoda i da će rezultat procesa biti kolektivni uspjeh svih političkih subjekata u Skupštini i indikator za dalje reforme i prijem Crne Gore u EU.

Bonus video: