Ivanović i Bulatović novi potpredsjednici Opštine Kolašin

Saglasnost na njihovo imenovanje dali su svi prisutni odbrnici i vladajuće većine i opozicije, osim odbornika Pokreta "Zajedno gradimo Kolašin" (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti) Bojana Zekovića, koji je bio uzdržan

8491 pregleda 7 komentar(a)
Detalj sa sjednice, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj sa sjednice, Foto: Dragana Šćepanović

Vasilije Ivanović (Evropa sad) i Miodrag Miki Bulatović (Socijalistička narodna partija) novi su potpredsjednici Opštine Kolašin.

Saglasnost na njihov imenovanje dali su svi prisutno odbrnici i vladajuće većine i opozicije, osim odbornika Pokreta "Zajedno gradimo Kolašin" (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti) Bojana Zekovića, koji je bio uzdržan.

Odbornici su usvojili i Program uređenja prostora sa programom urbane sanacije, čiji je sastavni dio postao i amandaman predsjednika Opštine Vladimira Martinovića, koji je predložio 200.000 eura za izgradnju gradske garaže.

Pored brojnih infrastrukturnih projekata, kojima, obećavaju iz vlasti, treba da se unaprijedi kvalitet života građana, sastavni dio programa biće i rekonstrukcija zgrade u kojoj je održano zasjedanje ZAVNO-a.

Novac za to je obezbijeđen ranije iz državnog budžeta amandmanom poslanika Socijeldemokratske partije (SDP).

Bulatović
Bulatovićfoto: Miodrag Bulatović

Zeković je primijetio da u programu nema novca predviđenog za radove koji bi kuću Marića spasili od daljeg urušavanja, a sekretarka za uređenje prostora, komunalne djelatnosti i saobraćaj Ljiljana Rakoćević obrazložila je da je procedura za zaštitu tog objekta u toku.

Tek poslije te procedure, kazala je ona, koja će odrediti obim i vrstu radova za spasavanje te kuće. Ona je podsjetila i da je objekat privatno vlasništvo.

S obzirom na to da su dio programa i izmjene i dopune nekih detaljnih urbanističkih planova (DUP) odbornici su značajan dio sjednice posvetili i problemu hipergradnje i u načinima na koje je moguće sačuvati arhitektonske osobenosti centra grada.

U tom smislu postignuta je saglasnost i da se apeluje na resorno ministarstvo da što prije donese izmjene i dopune PUP-a, na koje se godinama čeka, ali i da uporedo sa njima radi na revidovanju DUP-ova.

Ivanović
Ivanovićfoto: Vasilije Ivanović

Na taj način bi se, očekuju, ograničila spratnost i gabarit objekata koji će se graditi u pojedinim djelovima Kolašina.

Većinom glasova razrješeni su stari, odnosno, imenovani novih članova odbora direktora opštinskih preduzeća Komunalno i Vodovod i kanalizacija.

Takođe, imenovan je, nakon razrješenja pređašnjeg, novi Savjet Centra za kulturu. Primjedba opozicije je bila da su u tim odborima i Savjetu nema njihovih predstavnika.

Odbornici su usvojili etičke kodekse predstavnika, funkcionera, službenika i nemaještenika u lokalnoj saoupravi. Dali su saglasnost i na prenošenje prava svojine na građevinsko zemljište Sindikatu bezbjednosnih institucija za potrebu izgradnje stambene zgrade.

Bonus video: