Rumunske diplomate: Evropski partneri pažljivo prate situaciju, neophodan dogovor i dijalog svih aktera u CG

"Da Crna Gora uprkos brojnim institucionalnim izazovima istraje na atlanskom putu, koji i predstavlja strateški cilj i prioritet u nastojanju da bude prva naredna članica evropske porodice", kazao je Davidoiu tokom susreta sa predstavnicima Demokrata

5240 pregleda 4 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Press centar Demokrata
Sa sastanka, Foto: Press centar Demokrata

Poslanici Demokrata u Skupštini Tamara Vujović i Danilo Šaranović, sastali su se sa specijalnim izaslanikom Rumunije za Zapadni Balkan Adrianom Davidoiuom, ambasadorom te zemlje u CG Viorelom Ardeleanuom i zamjenikom šefa misije Konzularnog predstavništva Rumunije Raduom Gorincioijem.

Kako se navodi u saopštenju Demokratske Crne Gore, Davidou je istakao da je veoma važno da Crna Gora uprkos brojnim institucionalnim izazovima istraje na atlanskom putu, koji i predstavlja "strateški cilj i prioritet u nastojanju da bude prva naredna članica evropske porodice".

"Mišljenja sam da je preduslov rješavanja krize dogovor i posvećen dijalog svih političkih aktera, koji će dovesti do saglasnosti oko imenovanja četiri sudije Ustavnog suda", istakao je Davidoiu.

Šaranović je naglasio da su predstojeći predsjednički izbori od velikog značaja.

"Neophodno je da država konačno dobije predsjednika koji će biti kohezivni faktor crnogorskog društva i istinski predsjednik svih građana. To može biti kandidat Demokrata ili kandidat koji je plod dogovora Demokrata i partija sličnih orjentacija, što bi u konačnom dovelo do stabilizacije prilika na političkoj sceni i ubrzanom putu ka Evropskoj uniji", kazao je Šaranović.

Kada je riječ o evroatlantskim integracijama, diplomatski predstavnici Rumunije su istakli da evropski partneri pažljivo prate političku situaciju, ali i stabilnost ključnih institucija kao jednog od važnih uslova za pridruživanje porodici evropskih zemalja, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je to potrebno "potvrditi djelima koja su usmjerena na jačanje sopstvenih demokratskih kapaciteta".

Diplomate dodaju da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja od izuzetne važnosti i za region ali i za sam proces pridruživanja EU.

"Njegovanje regionalne saradnje i uspostavljanje prijateljskih odnosa sa zemljama regiona od velikog je značaja za integracije i reforme u svim zemljama Zapadnog Balkana, što snažno podržavamo", kazali su oni.

Davidoiu je kazao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom između dvije zemlje i da će Rumunija nastaviti da bude partner i podrška Crnoj Gori na putu ostvarenja njenih ciljeva.

"Rumunija ima velike planove u oblasti energetike, infrastrukturnog povezivanja, sajber sigurnosti i drugih pitanja, u kojima snažno možemo pomoći Crnoj Gori, vjerujem, na obostrano zadovoljstvo", kazao je Davidoiu.

"Ovo je samo jedna od brojnih aktivnosti koje slijede na polju međusobne komunikacije i saradnje u cilju demokratizacije društva i institucija, kao i još boljih razmjena iskustava naših prijateljskih naroda", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: