Političko sužavanje podobnih za Ustavni sud

Predstavnici partija danas i sjutra pokušavaju da pronađu kompromis oko izbora četiri kandidata za sudije Ustavnog suda. Na kvoti manjina Resulbegović ili Beganović, navodno u najuži krug ulaze Armenko, Novaković, Kardović, Ružičić, Beganović, Đuranović

25328 pregleda 50 komentar(a)
Šesti pokušaj da se Ustavni sud učini funkcionalnim, Foto: Boris Pejović
Šesti pokušaj da se Ustavni sud učini funkcionalnim, Foto: Boris Pejović

Predstavnici parlamentarne većine danas će pokušati da nađu politički kompromis oko izbora kandidata za četiri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu, dok bi tek sjutra moglo biti izvjesnije da li će biti saglasnosti oko toga.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, za sjutra je planirana zajednička sjednica Ustavnog odbora i Kolegijuma Skupštine, na kojoj bi se vidjelo da li može doći do dogovora o dvotrećinskoj podršci za izbor četvoro sudija (54 glasa poslanika). Nje ne može biti bez podrške Demokratske partije socijalista, čiji je lider Milo Đukanović nakon velikog diplomatskog pritiska najavio da je ona “neupitna ukoliko procedura izbora od prvog koraka u Ustavnom odboru bude potpuno poštovana”.

Vladajući savez ima 41 poslanika. U drugom krugu, kada se bira tropetinskom većinom (49) izbor je moguć i glasovima poslanika manjina i dva kluba socijaldemokrata - koji je malo realan ukoliko DPS dijelu tih poslanika ne da zeleno svjetlo.

Zato su u namjeri da naprave spisak “najozbiljnijih” kandidata o kojima bi se postigao politički kompromis, predstavnici partija pregovaranje sa 26 pravnika sveli na 18. Uži izbor bi se sveo zatim na 12 kandidata o kojima bi se glasalo.

Zbog velikog političko-diplomatskog pritiska sa uticajnih mjesta, počev od Evropske unije, SAD pa do ambasada zapadnih zemalja, partije su ovaj put, u šestom pokušaju, ušle u ozbiljnije razgovore. Za sada se zna da su prvi eliminacioni krug pali sekretar Doma zdravlja u Beranama Marijan Aković, bivše poslanice Azra Jasavić i Snežana Jonica, bivša generalna inspektorka Agencije za nacionalnu bezbjednost Danica Kovačević, savjetnica u Ministarstvu javne uprave Sanja Maslenjak, bivša zamjenica ombudsmana Zdenka Perović, v.d. sekretara Ministarstva sporta i mladih Savo Rašović i šefica Odsjeka za drugostepeni upravni postupak u Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove MUP-a Azra Cama.

Armenko
Armenkofoto: ombudsman.co.me

Prema nekim informacijama iz političkih krugova, favoriti za četiri mjesta u Ustavnom sudu su Snežana Armenko, Jelena Ružičić, Fadil Kardović i Jadranka Novaković. Jedan sagovorik rekao je da DPS očekuje da bivša zaštitnica imovinskog interesa države Dragana Đuranović bude izabrana, ali se na to ne gleda blagonaklono jer ona ubrzo stiče uslove za penziju.

Ružić
Ružićfoto: Screenshot/Youtube

Više različitih izvora iz istih krugova reklo je da nema saglasnosti oko toga čija će biti manjinska kvota (jedno mjesto) za US. Dok lider GP URA Dritan Abazović i neki poslanici albanske manjine smatraju da bi to mjesto zasluživao sadašnji ulcinjski tužilac Faruk Resulbegović, Bošnjačka stranka očekuje podršku za predsjednika Suda za prekršaje iz Bijelog Polja Aliju Beganovića.

Novaković
Novakovićfoto: Youtube/Skupština Crne Gore

S obzriom na to da treba izabrati četiri kandidata, neki od onih koji su “najuži izbor” otpašće na odboru.

Armenko je zamjenica ombudsmana, bila je sutkinja Osnovnog suda u Podgorici. Ružičić i Kardović su sudije Upravnog suda, dok je Novaković šefica Odjeljenja za ustavne žalbe Ustavnog suda.

Kardović
Kardovićfoto: Screenshot/Youtube

Ustavni sud je u blokadi od sredine septembra, od kad je sudija Miodrag Iličković otišao u starosnu penziju.

Premijer Dritan Abazović je nakon jučerašnjeg sastanka sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke na Tviteru napisao da je “prioritet svih prioriteta izglasavanje funkcionalnog i profesionalnog Ustavnog suda”.

”Definitivno ne smije biti daljeg odlaganja i blokiranja evropskog puta Crne Gore”, zaključio je.

Bonus video: