Za trku se spremaju četiri kandidata

Demokrate, Demokratski front, Evropa sad i Demohrišćani objavili način učešća na predsjedničkim izborima

13835 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kandidatura jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića za predsjednika države ozvaničena je juče i on je, nakon lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića i predsjednika novoformiranog Demohrišćanskog pokreta Dejana Vukšića, time treći takmac za predsjedničko mjesto.

Lider Demokrata Aleksa Bečić sinoć je saopštio da će i njegova partija ići sa svojim predlogom u izbornu trku.

Kandidature se Državnoj izbornoj komisiji mogu podnijeti do 26. februara.

Partijski organi partija članica DF-a juče su podržali Mandića, koji je, kako je saopšteno iz Nove, poručio da vjeruje u pobjedu i da očekuje podršku svih građana Crne Gore.

”Ovo je bitka za pomirenje, ovo je bitka svih koji ne žele da Crna Gora bude zarobljenik mafije, kao i onih stranih adresa koje ne misle dobro našoj državi. Moramo da vratimo centar odlučivanja o budućnosti ove zemlje u Crnu Goru. Pozivamo sve građane koji žele da ova država krene naprijed i izađe iz mržnje i podjela da budu zajedno sa nama na putu pobjede”, kazao je Mandić.

Mandić
Mandićfoto: Boris Pejović

Gostujući u emisiji “Načisto” Televizije Vijesti Aleksa Bečić je rekao da je Predsjedništvo te partije sinoć odlučilo da se sazove sjednica Glavnog odbora na kojoj će se utvrditi kandidat Demokrata za predsjednika države.

Na pitanje da li je to on, rekao je da će tu odluku donijeti Glavni odbor. Bečić je podsjetio da je Pokret Evropa sad već odredio svog učesnika izborne trke, uprkos njihovoj ranijoj ponudi da se razgovara o zajedničkom nastupu.

Bečić
Bečićfoto: Boris Pejović

Dodao je da nije isključena mogućnost da podrže Spajića, ukoliko se, ipak, dogovori starteško partnerstvo na državnom nivou koje bi, kako je kazao, stabilizovalo Crnu Goru.

Spajić je sinoć na Javnom servisu kazao da oni imaju najveće šanse da pobijede na predsjedničkim izborima i da je važno da država ne sklizne u ‘90. godine. On je dodao i da podržava stav Demokrata za koje kaže da mogu da imaju kandidata i to tako što će podržati njega. “To može biti zamajac i stub za buduće djelovanje tog bloka koji će, ubijeđen sam, pobijediti na predstojećim izborima”, poručio je Spajić.

Spajić
Spajićfoto: Luka Zeković

Predsjedništvo Demokratske narodne partije takođe je uputilo apel političarima, NVO sektoru, istaknutim intelektualcima i građanima kojima je “stalo do očuvanja nezavisnosti države, poštovanja njenog Ustava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, da pruže podršku Mandiću.

Oni su naveli da je lider Nove “svojim dosadašnjim javnim angažmanom i beskompromisnom borbom protiv režima Mila Đukanovića dokazao da će biti dostojan predsjednik svih građana Crne Gore”.

Lidera Nove podržali su i Pokret za promjene i Radnička partija.

Ranije je Dejan Vukšić najavio kandidaturu za predsjednika države.

Bonus video: