Maroko cijeni uspjehe Crne Gore

Kako je saopšteno iz parlamenta, tokom razgovora Brajovića sa zvaničnicima Maroka konstatovano je da njegova posjeta predstavlja važan događaj u modernoj istoriji odnosa dvije zemlje
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2017. 13:46h

Maroko cijeni činjenicu da je Crna Gora postigla značajne reforme na putu evropske integracije, kao i da je sve izazove sa kojima se suočavala prevazilazila mirnim putem i dijalogom, ocijenili su marokanski zvaničnici u razgovoru sa predsjednikom parlamenta, Ivanom Brajovićem.

Brajović danas završava dvodnevnu posjetu Maroku, gdje je boravio na poziv predsjednika Predstavničkog doma Habiba El Malkija i susreo se sa najvišim zvaničnicima te sjevernoafričke države.

Kako je saopšteno iz parlamenta, tokom razgovora Brajovića sa zvaničnicima Maroka konstatovano je da njegova posjeta predstavlja važan događaj u modernoj istoriji odnosa dvije zemlje.

„Domaćini iz ove sjevernoafričke države, koja ima status povlašćenog partnera Evropske unije, istakli su da Maroko posebno cijeni činjenicu da je Crna Gora postigla značajne reforme u svim poljima na putu evropske integracije, kao i da je sve izazove sa kojima se suočavalauvijek prevazilazila mirnim putem i dijalogom“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je tokom odvojenih susreta sa El Makijem, premijerom Sadedinom El Otmanijem, državnom sekretarkom MVP Mouniom Bousetom i drugim zvaničnicima, zaključeno da će prva zvanična posjeta nekog od visokih državnih predstavnika Crne Gore od obnove nezavisnosti, značajno doprinijeti jačanju bilateralnih veza kao pretpostavke za unaprjeđenje ekonomske saradnje.

„Države sa zajedničkim mediteranskim nasljeđem i povezanošću imaju mnogo mogućnosti za saradnju u oblasti industrije, turizma, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i pomorstva“, naglašeno je tokom susreta.

Sagovornici su, kako se navodi, istakli značaj Sporazuma u oblasti turizma koji su u Podgorici potpisali resorni ministri, kao važnog koraka u unaprjeđenju ugovorne baze za dalji razvoj privredne saradnje i investicionog ambijenta.

Brajović je ocijenio da su Crna Gora i Maroko države koje predstavljaju primjer i doprinose stabilnosti svojih regiona.

„Maroko je država sa posebnim statusom sa EU, a Crna Gora je prva sljedeća članica Unije. Zato je važno da pojačamo intenzitet naših odnosa, jer postoji mnogo prostora za unaprjeđenje saradnje u brojnim oblastima“, kazao je Brajović.

On je, kako je saopšteno iz parlamenta, rekao da su razgovori sa marokanskim zvaničnicima bili vrlo prijateljski, i dodao da je zadovoljan perspektivom buduće saradnje dvije države.

„Naglašena je važnost parlamentarne saradnje formiranjem grupa prijateljstava i institucionalizacijom odnosa potpisivanjem Memoranduma o saradnji dva parlamenta. Razgovarano je i o značaju održavanja foruma za medijaciju naredne godine u Crnoj Gori, a domaćini su predložili formiranje zajedničke mješovite međuvladine komisije“, kaže se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: