Maja Jovanović u nedjelju završava mandat

Vlada povukla izmjene Zakona o državnom tužilaštvu

7939 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Vlada je juče povukla izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu i zahtjev za vanrednu sjednicu parlamenta, nakon što on nije dobio podršku skupštinskog Zakonodavnog odbora.

Sjednica je trebalo biti održana danas.

Izmjenama je traženo da se mandat vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) ne ograničava nego da traje do izbora novog u punom mandatu. Mandat vršiteljki dužnosti VDT-a Maji Jovanović ističe u nedjelju.

Ministar pravde Marko Kovač “Vijestima” je rekao da je kroz Predlog izmjena Zakona artkulisana inicijativa Tužilačkog savjeta, ali kako Predlog nije dobio prohodnost Zakonodavnog odbora, donijeta je odluka da se povuče iz procedure.

”Uvažavajući činjenicu i stavove, moguće probleme koji bi nastali u državno-tužilačkoj organizaciji, a koji se odnose na izbor novog v. d. VDT-a, a i uzimajući u obzir dosadašnji rad TS, koji je od strane stručne i laičke javnosti okarakterisan kao jako kvalitetan, smatrali smo da je bilo nephodno da se o tome izjasni Skupština Crne Gore. Kako Predlog zakona očigledno ne bi dobio podršku, nije bilo potrebno raspravljati o njemu ni na Odboru za politički sistem i pravosuđe, kao ni na plenumu”, kazao je Kovač.

Kovač
Kovačfoto: Vlada CG

”Vijesti” su ranije objavile da je i Kovač bio nezadovoljan predlogom

Nakon što je Zakonodavni odbor Skupštine utvrdio da izmjene Zakona o tužilaštvu nijesu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom, otkazana je i jučerašnja sjednica Odbora za politički sistem, na kojoj je trebalo da se raspravlja o tom aktu.

Da je zakon u skladu sa Ustavom glasao je samo poslanik SNP-a Dragan Vukić, dok su ostali poslanici bili uzdržani.

Član Odbora Momo Koprivica (Demokrate) kazao je da o Predlogu zakona ima nekoliko dilema i da je manjkavost što nije prošao javnu raspravu.

Istakao je da se otvara dilema o tome da li s obzirom na to da je propisano Zakonom o državnom tužilaštvu da ista osoba može biti birana najviše dva puta za rukovodica u državnom tužilaštvu, kako se onda kasnije može izvoditi norma da ista osoba može biti birana i više od dva puta za vršioca dužnosti.

Bonus video: