Bajraktari: Nema viška zaposlenih, za sezonu će trebati kadra

Bajraktari najavio da će tokom ovog mjeseca početi realizacija projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, zbog kojeg je lokalna samouprava uzela kredit od 20 miliona eura

26801 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Opština Ulcinj
Foto: Opština Ulcinj

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari kazao je da u lokalnoj upravi nema viška zaposlenih radnika, ali da će u susret pripremama za narednu ljetnju sezonu sigurno trebati novog kadra.

“Mi smo odmah po preuzimanju vlasti uradili reorganizaciju lokalne uprave i oformili neke nove sekretarijate, što je već dalo odlične rezultate. Trenutno nema viška zaposlenih, a ako imamo u vidu strukturu radnika i mnogo veći obim posla u susret pripremama za sezonu, onda će svakako biti potrebno još novih kadrova”, kazao je Bajraktari u razgovoru za “Vijesti”.

Ocijenio je da su odnosi u vladajućoj koaliciji koju čine URA, DP, Forca, SDP, SD i AA - više nego dobri.

“Mislim da su sve stranke, sve konstitutivne članice koalicije maksimalno uvažene, da su svi pojedinačno posvećeni razvoju Ulcinja i da stoga naše međusobno povjerenje dnevno jača. To me neizmjerno raduje, jer je to onaj duh saradnje, zajedništva i integracije za dobrobit naših građana koji je bio izuzetno potreban ovoj opštini”, kazao je Bajraktari.

Podsjetio je da su nakon lokalnih izbora ponudili i DUA da bude dio vladajuće koalicije, “ali su oni odabrali svoj put”.

DUA, DPS, DSCG, BS i Demokrate sjede u opozicionim klupama. Sjednicama lokalnog parlamenta prisustvuju samo Demokrate, dok ostatak opozicije bojkotuje rad zbog navodnih neregularnosti na izborima u martu prošle godine.

Bajraktari je najavio da će tokom ovog mjeseca početi realizacija projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, zbog kojeg je Opština preko Vlade kod Njemačke banke za razvoj (kfW), uzela kredit u iznosu od 20 miliona eura.

“Nakon sedam godina otaljavanja i nerazumnog odlaganja, mi smo shvatajući njegovu važnost za Ulcinj od prvog dana preuzimanja vlasti željeli da konačno počne realizacija ovog projekta. Jer, to nije više bilo samo infrastrukturno, ekološko i pravno pitanje, već i civilizacijsko. I preduslov da krenu velike investicije u hotelske objekte, posebno na Velikoj plaži”, kazao je Bajraktari.

Podsjetio je da je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže do sada najveća investicija u Ulcinju koja je samo u prvoj fazi vrijedna oko 20 miliona eura.

“Godinama smo, kao opozicija, upozoravali na probleme koje navodite i sada ih uz pomoć Vlade rješavamo. Našim posvećenim radom i štednjom, finansijska situacija u Opštini je dobra i svi naslijeđeni problemi, uključujući i ove, biće riješeni”, naveo je Bajraktari u odgovoru na pitanje da li Opština uplaćuje rate za kredit u iznosu od oko 900 eura, koje dolaze dva puta godišnje na naplatu.

“Vijesti” su ranije objavile da je prvu ratu u iznosu od 933,5 hiljada eura, koja je stigla na naplatu polovinom 2021. godine, uplatilo resorno ministarstvo, ali da bivša vlast, uprkos apelima, nije vratila taj novac u državni trezor u dogovorenom roku, što je bila u obavezi shodno ugovoru.

Osvrćući se na kontinuirano obrušavanje kamenja i stijena ispod Palate Venecija na ulazu u Stari grad sa južne strane, što predstavlja opasnost za prolaznike, kao i na činjenicu da još ništa nije urađeno na sanaciji obrušenih zidina na drugom mjestu prije dvije godine, Bajraktari je kazao da je riječ o velikom problemu koji iziskuje mnogo priprema, znanja i sredstava. On je izrazio spremnost Opštine da učestvuje u rješavanju tog problema uz podršku centralnih vlasti i uz angažovanje stručnih lica i referentnih institucija.

“Baš kao što smo i blizu postizanja dogovora oko kupovine ili zamjene lokacije za objekat u donjem dijelu Starog grada koji je narušio njegov arhitektonski izgled. Takođe, nastavićemo sa rekonstrukcijom ulica u Starom gradu, kupujemo specijalizovano vozilo za bolje održavanje čistoće u tom dijelu Ulcinja, a više će biti i kulturnih aktivnosti. U svakom slučaju, Stari grad je brend Ulcinja, nacionalno dobro, koje treba mnogo više pažnje, brige i vizije opštinskih i državnih organa i institucija”.

Trg održiv ako se skela zaštiti od talasa

Na pitanje da li je održivo postojeće rješenje trga na Velikoj skeli ispod Starog grada, imajući u vidu da je tokom posljednjeg nevremena cijeli lokalitet bio pod vodom, Bajraktari je odgovorio potvrdno, navodeći da su neophodne izvjesne korekcije. Kazao je da je to nakon dugo godina prva velika investicija Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u Ulcinju i izrazio uvjerenje da će biti na ponos grada.

“I ne samo što ćemo dobiti predivan trg podno zidina našeg Starog grada, već i granični prelaz na moru, a ribari objekte za svoje potrebe. Ono što želimo i što je posebno ukazano investitoru i izvođaču radova tokom nedavne posjete premijera Dritana Abazovića sa ministrima, na licu mjesta, jeste nužnost da se taj prostor sa južne strane zaštiti od velikih talasa. Dakle, nužno je naći rješenje kako se cijeli posao od oko milion eura nakon prvog većeg nevremena ne bi pokazao uzaludnim”.

Bonus video: