BS: Ustavni sud ostavljen bez Bošnjaka, nastavak etničkog čišćenja institucija

"Ovakav odnos prema pripadnicima bošnjačkog naroda je poraz građanske i multietničke Crne Gore”

13488 pregleda 76 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predlog za dopunu nedostajućih sudija Ustavnog suda, kojim će se i ova sudska instanca ostaviti bez Bošnjaka, još jedna je u nizu loših poruka koje parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. godine šalje Bošnjacima u Crnoj Gori i nastavak etničkog čišćenja institucija od Bošnjaka, saopštili su iz Bošnjačke stranke.

Navode da je značajan dio političkog kapitala BS i postignutih međunarodnih standarda u oblasti zaštite manjinskih prava sadržan u ustavnim odredbama o pravu na srazmjernu zastupljenost i afirmativnu akciju.

Ističu da je predlaganje sastava Ustavnog suda koji ne uvažava ove ustavne mehanizme za njih neprihvatljivo i kako kažu, predstavlja kršenje Ustavom zagarantovanih i degradaciju već ostvarenih prava.

"Pripadnik bošnjačkog naroda ne može biti član Sudskog savjeta, ne može ući u Tužilački savjet, ne može biti izabran za sudiju Vrhovnog i Apelacionog suda, a od danas zvanično ne može ni u Ustavni sud. Ovakav odnos prema pripadnicima bošnjačkog naroda je poraz građanske i multietničke Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: