Đukanović: Aktuelna vlast prije sklona da slijedi velikosrpske i ruske interese, nego EU

Predsjednik Crne Gore kazao da je današnja izvršna vlast potpuno neposvećena strateškim interesima, kao što je ulazak Crne Gore u Evropsku uniju

30378 pregleda 80 komentar(a)
Foto: Željka Vučinić
Foto: Željka Vučinić

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanovic kazao je da je smjenu vlasti 2020. vidio kao šansu za Crnu Goru, ali da je u prethodne dvije i po godine pokazan jako loš kvalitet državne politike.

Istakao je da je današnja izvršna vlast potpuno neposvećena strateškim interesima, kao što je ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

On sa predsjednicom Republike Kosovo Vjosom Osmani Sadria učestvuje na predsjedničkom panelu "Razvoj događaja na Zapadnom Balkanu: izazovi za mir i stabilnost u svijetlu regionalne i globalne krize", u organizaciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Đukanović je na panelu rekao da sadašnju crnogorsku vlast zanimaju drugi interesi, a ne Evropa:

"Prije je sklona da slijedi velikosrpske i ruske interese, nego EU".

Đukanović je kazao da se u Crnoj Gori bira između politike evropskih vrijednosti ili one koja bi da je stavi pod bezbjednosni kišobran Rusije.

Istakao je da ništa ne zna ili je teški neprijatelj onaj koji stavlja znak jednakosti između te dvije politike.

On je rekao da ocjenu da DPS nije reformisana izriče konkurencija, te da je to smiješno kada se uzima kao argument u međunarodnoj zajednici.

"Da nismo napravili grešku, ne bi izgubili izbore", rekao je Đukanović.

Osmani Sadriu kazala je na panelu da je Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije rekao da žali što su sadašnji premijer Kosova Aljbin Kurti i drugi zarobljenici pušteni iz zatvora, te da to ne uliva nadu kada je u pitanju potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanje predsjednika Evropskog pokreta Momčila Radulovića da li je vrijeme da se potpiše sporazum Beograda i Prištine, kazala je da Vučić nikad ne mijenja ciljeve i da "Srbija pleše kako svira Rusija".

Istakla je da će uz pomoć saveznika i partnera, kao što su SAD i EU, možda pronaći put miru i stabilnosti.

Đukanović je kazao da je Kosovo nezavisno, i da svaki pokušaj povratka unatrag ne vodi ničemu.

On je kazao da ne bi "potpisao svako slovo" u politici koju međunarodna zajednica vodi po pitanju rješenja Beograda i Prištine.

Radulović je rekao je da nisu svi akteri na Zapadnom Balkanu posvećeni tome da Balkan bude stabilno okruženje.

Panelu prisustvuju šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, kao i ambasadori Njemačke, Francuske, Austrije, Slovenije i drugih zemalja.

Bonus video: